Elindult a Mozdulj, Debrecen! mozgalom – helyszínek, időpontok

Helyi hírek

A mozgalom első napján több mint kétszázan vettek részt a szűréseken és a tornákon. Debrecen önkormányzata a város polgárai egészségének megóvása érdekében indította el a kezdeményezést, amely a közösségi házakban és kondiparkokban egyaránt várja a mozogni vágyókat 2021. október 26-tól.
Az erről tartott sajtótájékoztatón, ahol egy sportág, a kangoo is bemutatkozott, Széles Diána alpolgármester elmondta: azt szeretnék elérni, hogy mindenki meg tudja magát mutatni Debrecenben. Ha a saját mozgásformáját valaki megtalálja onnantól kezdve tud tenni az egészségéért és tud tenni azért, hogy olyan testi és szellemi egyensúlyba kerüljön, ami nagyon fontos minden betegség megelőzésnél. Az alpolgármester hozzátette: már több mint 1500-an csatlakoztak a programhoz kötődő nyílt Facebook csoporthoz, ahol a Daefi szakemberei személyesen válaszolnak a lakosok által feltett kérdésekre.

Olyan városrészekben tudtuk most elindítani a programot, ahol rendelkezésünkre áll a megfelelő közösségi tér. Ahogy betelnek a helyeink új közösségi tereket fogunk nyitni és több ponton fogunk Mozdulj, Debrecen! programot indítani – hangsúlyozta Széles Diána.

Keddenként és csütörtökönként 15.30 órától a Mozdulj, Debrecen! mozgalom alkalmainak összesen 7 helyszín – a Józsai Könyvtár és Közösségi Tér (Józsa, Szentgyörgyfalvi út 9.), a Homokkerti Könyvtár és Közösségi Tér (Szabó Kálmán utca 68.), a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) központja (Pósa utca 1.), valamint DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja (Thomas Mann utca 2/A) – ad otthont. Ezeken a helyszíneken – zárt terekről lévén szó, a részvételhez védettségi igazolvány felmutatása szükséges – az érdeklődők gyógytornászok segítségével ismerkedhetnek különböző mozgásformákkal. 15.30 és 16.30 óra között kezdő gerinctorna, majd 17.00 és 18.00 óra között kezdő jóga szerepel a kínálatban. (Fitnesz-, illetve jógaszőnyegről mindenkinek magának kell gondoskodnia!)

Ezeken a helyszíneken ingyenes és önkéntes egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételre is lehetőség van. Az Arany János téri, a Fényes udvari és a Mikepércsi úti kondiparkokban szintén gyógytornászok segítségével keddenként és csütörtökönként 15.30 és 16.30 óra között lesz szabadtéri frissítő torna.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója elmondta: a mozgalom tovább bővül. A különböző sportágak mellett a jövő héttől már 2-5 km-es tematikus sétára is várják az érdeklődőket, ahol elbeszélgethetnek egy szakemberrel az egészségügyi kérdésekről, miközben maguk is mozgással tesznek az egészségükért. További álmunk az, hogy minden kondiparkot vegyen örökbe egy konditerem, ha ez megvalósulna, ott akár edzők is segíthetnék a munkát.

A mozgalom által kínált mozgási lehetőségekről részleteket a mozduljdebrecen.hu, valamint a Facebookon lehet megtudni.