Első maratonom története és tanulságai – mesélt nekünk egy debreceni hobbifutó

Helyi hírek

Kacérkodsz a maratonfutással, de azt gondolod, ez csak a kiváltságosoknak sikerülhet? Annyi igazságtartalma van a dolognak, hogy felkészületlenül szinte nulla az esély, hogy egy átlagos genetikával rendelkező, edzetlen személy lefussa a 42 195 métert. Az őrületes táv egyébként szinte hajszálpontosan annyi, mint a Debrecen-Hajdúszoboszló távolság oda-vissza. A jó hír az, hogy szisztematikus edzéssel az esélyek drasztikusan növelhetők.

A Nagyerdei Terepmaraton után mesélt nekünk egy átlagos genetikával, de korántsem átlagos kitartással és szívóssággal büszkélkedő debreceni hobbifutó, aki 39 évesen, életében először teljesítette sikerrel a távot.

Ferenczi Csaba (a felső képen bal szélen) a Debreceni Nap érdeklődésére először is figyelmeztetett:

a pálya elég nehéz, nem feltétlenül újoncoknak való, szó szerint árkon-bokron át vezetett az utunk. Volt olyan versenyző is, aki eltévedt.

Végül – folytatta beszámolóját – a szeretteim fantasztikus szurkolása mellett 3 óra 48 perc alatt sikerült a maratoni távot teljesítenem. Külön öröm, hogy sikerült a dobogó 3. fokára is fellépnem két rutinos, Spartathlont és Ultrabalatont is megnyert ultrafutó mögött.

Szívet melengető élmény volt számomra, hogy csodálatos Feleségem, Bogi a verseny után egy igencsak finomra sikerült maratonos tortával is meglepett, így téve igazán ünnepélyessé ezt a felejthetetlen napot. Életre szóló megtapasztalás volt, örülök, hogy a részese lehettem.

Hogyan készültél a versenyre, mennyi edzésmunka volt szükséges ahhoz, hogy neki merj vágni a maratonnak?

2017 májusában, tehát több mint négy éve kezdtem futni az állóképességem javítása, és az egészségem megőrzése végett. Kíváncsiságból megnéztem, hogy hány kört tudok a debreceni stadion körül lefutni, akkor 8 ment elsőre (8,8 km). Rögtön neveztem is egy 9 km-es éjszakai futásra, amit 47 perc alatt sikerült teljesítenem. 2017 őszén már félmaratont futottam, bár ekkor még felkészületlenül.

Évről évre próbáltam fokozatosan feljebb tenni a lécet. Tavaly már szerettem volna 30 km-t futni, de nem volt ideális versenyidőpont ilyen távú versenyre. Múlt évben fogalmazódott meg a gondolat, hogy maratont futnék, mert félmaratont már többször futottam, így idén májusban kezdtem neki a felkészülésnek.

Ebben 11 szer futottam le félmaratoni, vagy hosszabb távot, két héttel a verseny főpróbájaként meglett a vágyott 30 km is. Közben virtuális versenyekre is beneveztem, így gyűjtöttem  érdekesebbnél érdekesebb érmeket is, de ez már csak hab volt a tortán. Jelentőségük nem a szépségükben, hanem a mögöttes tartalmat szimbolizáló teljesítményben rejlik. Szeptember elején pedig meglett a maraton is.

Hogyan étkezik egy maratoni távra készülő amatőr futó?

Táplálkozás terén nagyon sok zöldséget, és gyümölcsöt fogyasztottam napi 2 smoothi formájában, melybe került cékla, alma, dinnye, körte, algapor, natúr joghurt. Fehérjét a babfélékkel, hallal, csirke és pulykahússal vittem be a szervezetembe. Szénhidrátként teljes kiőrlésű tésztát, édesburgonyát fogyasztottam a gyümölcsök mellett, míg a zsírszükségletemet legszívesebben néhány nagy adag túrós csuszával fedeztem, finom, apróra vágott és pirított szalonnával, vagy a klasszikus tükörtojásos-szalonnás reggeli formájában. (Ennyire kalóriadós ételeket nem feltétlenül ajánlunk mindenkinek, interjúalanyunk viszont nem tartozik a hízékony alkatúak közé, így ő szinte bármit fogyaszthat.)

A felkészülésben Andrew Kastor olimpiai futóedző könyve, a Készülj fel életed első maratonjára! – Átfogó 20 hetes maratoni edzésterv című könyve, és Feleségem gondoskodó támogatása segített, melyet ez úton is hálásan köszönök! Nélküle nem sikerülhetett volna.

Köszönet jár az „égieknek”, hiszen odafentről is vigyáztak rám (s bízom benne, hogy ez a további céljaim elérésében is így lesz), illetve lelkes szurkolóimnak, barátaimnak. Csak olyan kihívások motiválnak, ahol meghaladhatom önmagamat, fejlődhetek, mind fizikai, mind szellemi, önismereti értelemben. Olyan célokat tűzök ki magam elé, amik hétköznapi emberek számára is megvalósíthatóak tudatos tervezés,és felkészülés mellett. Az ultra távok nem vonzanak, szerintem az már túlzott mértékben zsigereli ki a szervezetet, de a legfontosabb, hogy mindenki örömét lelje abban, amit csinál – tanácsolta a debreceni Ferenczi Csaba első, sikerrel teljesített 42 kilométere után.

A maratoni futás legendája, érdekességek

Az, hogy valóban megtörtént-e, vagy valóban úgy történt-e az első 42 195 méteres futás, mint ahogyan a legenda szól, arról megoszlanak a vélemények, de valószínűbb, hogy nem sok köze van a valósághoz. A sztori főhőse Pheidippidész görög katona, aki a perzsák ellen harcolt. I. e. 490-ben az athéni seregek a marathóni csatában vereséget mértek a túlerőben lévő perzsa seregre, a perzsák hajóhada Athén ellen indult, hogy még a győztes hadsereg visszaérkezése előtt elfoglalja a védtelen várost. Pheidippidész ekkor futva tette meg a mintegy 42 kilométernyi távolságot Marathón és Spárta között, hogy a spártaiakat segítségül hívja. A másik (szinte biztosan kitalált) változat pedig úgy említi, hogy a győzelem hírét viszi Athénba vivő s ott holtan összeeső katona szinte biztosan kitalált története. Ma az első futás emlékét futóverseny, a másodikét pedig egy atlétikai versenyszám őrzi.

A maratonfutás világcsúcsát a kenyai Eliud Kipchoge tartja 2:01:39-es idővel, melyet a 2018-as berlini maratonon futott. A női világcsúcsot a kenyai Brigid Kosgel tartja 2:14:04-gyel, ami Chicagóban futott 2014-ben.

A legjobb magyar idő Szűcs Csaba nevéhez fűződik, aki 1993-ban Párizsban futott egy 2:12:10-et, a legjobb hitelesített női eredményünk pedig a Földingné Nagy Judit által 1996-ban, Berlinben teljesített 2:28:50.

Fotók: magánarchívum

– Szilágyi Szabolcs –

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük