Bekerült Magyarország legjobb 10 gimnáziuma közé a debreceni Fazekas

Helyi hírek

Megjelent a HVG 2022-es gimnáziumi rangsora, amelyben a korábbi években sokszorosan első helyen végzett budapesti Fazekas Gyakorló Gimnáziuma ismét visszakerült az első helyre, igaz azon osztoznia kell a budapesti belvárosi Eötvös Gimnáziummal. Ezeket az ELTE két gyakorló gimnáziuma követi.

Örömteli, hogy a listára – egyetlen top 10-es vidékiként – a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium is felkerült. Tavaly a legjobb 10-ben (10-11 helyezettként, holtversenyben egy fővárosival) a veszprémi Lovassy László Gimnázium képviselte a vidéki középiskolákat.

Középiskolai rangsor 2022 – top 10
1. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)

4. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)

5. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium

6. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

6. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)

8. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

9. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

10. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium

Idén nincs minden megyének reprezentánsa a legjobb százban: Békés és Tolna megyéből sem került iskola a rangsoroltak közé, a legjobb békési a Békéscsabán található Andrássy Gyula Gimnázium a 104. lett, a szekszárdi Garay János Gimnázium pedig a 120. Heves és Nógrád megyéből egy-egy iskolának sikerült a százba kerülnie, mindegyik a megyeközpontban található. Öt olyan megye van, ahonnan két-két gimnázium került a legjobbak közé, és öt olyan, ahonnan három-három.

A Dunántúlról a legtöbb, hét középiskola Győr-Moson-Sopron megyéből jutott be a top 100-ba, a Dunától keletre pedig öt ilyen iskolával Bács-Kiskun megye büszkélkedhet. A legtöbb, 13 vidéki gimnázium Pest megyéből került be a legjobb százba, ez főleg az agglomerációt, Budapest vonzáskörzetét jelenti. Gödöllőről egyenesen három, Szentendréről kettő szerepel a legjobbak között, de bejutott a százba Érdről, Szigetszentmiklósról, Dunakesziről, Budakesziről, Piliscsabáról és Budaörsről is, s most először egy törökbálinti.