Így kerül a Tisza vize Debrecenbe – Konkrét intézkedési tervekkel áltak elő a Civaqua szakmai napján

Helyi hírek

Civaqua szakmai napot tartottak, hogy közelebb hozzák a debreceniekhez a város történelmének legnagyobb környezetvédelmi és vízgazdálkodási beruházását, annak hatásait és legfontosabb tudnivalóit – tette közzé több ( 1  2 ) önkormányzati képviselő pénteken.

A Civaqua program egyes ütemében a kivitelezőnek lényegében arról kell gondoskodnia, hogy a Keleti-főcsatorna vize eljusson a Tócóba. Ennek érdekében – nagyon röviden összefoglalva – fel kell újítani a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) szivattyútelepét egy új szivattyú beépítése mellett; nyomó- és gravitációs vezetékeket, kiegyenlítő tározót kell építeni; vasbeton duzzasztót készíteni a Tócón; egy hozzávetőlegesen 23 ezer köbméteres belvízcsúcscsökkentő tározót létrehozni a Vezér utcánál – foglalta össze az elhangzottakat Katona Erzsébet, önkormányzati képviselő.

A munkálatokat tavasszal kezdik el, 2023 szeptemberére a Tisza vizét a Keleti főcsatornán át eljutattaják Debrecenbe – teszi hozzá a Fidesz helyi szervezete közösségi oldalán.

A szakmai napról készült videót itt tekintheti meg. Kósa Lajos halfogási trükkjeiről és a tubifexről a videó elején tudhat meg többet.

Folytatnák a BMW-gyár projektet? Mi lesz a Civaquával? Lesz állóháború? Erről vitázott a debreceni ellenzék

Papp László: eljött a pillanat, hogy a Civaqua-program a tervezőasztalról a megvalósítás fázisába lépjen