Papp László: a lakosok örömére elindult az útépítés

Helyi hírek

Megkezdődött a lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítés a debreceni Portörő utcában. A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be a helyszínen Papp László, Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő és Türk László önkormányzati képviselő 2021. szeptember 8-án.

A város 2021-es költségvetésében a közlekedésfejlesztés áll a középpontban, s ez jól látható, hiszen Debrecen számos pontján zajlanak jelenleg is útépítési, közlekedésfejlesztési munkálatok – mondta el Papp László polgármester. A cél ezekkel az, hogy az eddiginél sokkal komfortosabb, jobb, biztonságosabb feltételek között lehessen a város közlekedési létesítményeit használni. A Portörő utcában élők nagyon régóta várnak arra, hogy a most indult fejlesztés megtörténjen.

Az utca teljes hosszában – mintegy 350 méteren –, 4,75 méter szélességben kap aszfaltburkolatot.

A Vámospércsi úti csatlakozásnál ennél szélesebb lesz a burkolat, hogy könnyebb legyen a járművel való besorolás. A vasút irányába már van üzemelő csapadékvíz-elvezető mű – nyílt árok és víznyelő –, amely az utcából kivezeti a csapadékvizet. Most 154 méter hosszban zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés kiépítése is megtörténik a Vámospércsi út irányába. A beruházás keretében az utca teljes hosszában ivóvízvezeték-rekonstrukcióra is sor kerül.

A Portörő utcai fejlesztés költsége bruttó 64,3 millió forint, amit az önkormányzat saját forrásból finanszíroz. A kivitelezőnek kilenc hónapja van a munkálatok befejezésére.

A polgármester szót ejtett arról is, hogy a Vámospércsi út – Veres Péter utca – Portörő utca csomópontjában a lámpás kereszteződés kialakításának lehetőségét meg fogják teremteni.

Papp László örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a Debrecen 2030 városstratégiai program keretében megvan a lehetőség arra, hogy ebben az évben erőteljes legyen a lakossági kezdeményezésre történő útépítések megvalósítása. Idén 27 utca aszfaltozásával kapcsolatban indult el a munka. Ezek közül több esetében nyár végén kezdődött, illetve ősszel kezdődik a konkrét útépítés.

Pósán László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: jól tudja, hogy nem csak a Portörő utcán, hanem sok más utcában is feszítő probléma az aszfaltburkolat hiánya.

A fejlesztés legfőbb akadálya itt is sokáig az volt, hogy voltak olyan telektulajdonosok, akik területükből nem voltak hajlandók átadni a szabványos út megépítéshez szükséges részt.

A Portörő utcán – a helyi közösség meggyőző erejének köszönhetően is – mostanra sikerült elhárítani ezt az akadályt, s elindulhatott a munka.

Türk László kiemelte, hogy az utca lakói nagyon aktívan tevékenykedtek annak érdekében, hogy ez a beruházás megvalósulhasson. Az önkormányzati képviselő megköszönte ezt az együttműködést, s hangsúlyozta, hogy az itteni közösség jó példát tud mutatni másoknak is abban a tekintetben, hogyan lehet hatékonyan együtt munkálkodnia egy közösségnek és az önkormányzatnak egy konkrét fejlesztés létrehozása érdekében. Türk László örömének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy ebben a körzetben a közeljövőben két másik utca aszfaltozása is megkezdődhet.