Erős konkurenst kap a debreceni reptér: közös légitársaságot alapít Nagyvárad és Bihar megye

Helyi hírek

Közös légitársaságot alapít Nagyvárad és Bihar megye – jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester, és Ilie Bolojan megyei önkormányzati elnök.

Bejelentésükről az Agerpres és a Mediafax hírügynökség számolt be. A légitársaság – a tervek szerint – Bukarestbe, és forgalmas európai repülőterekre indít majd járatokat.

“A nagyváradi repülőtérnek Bihar megyében és a szomszédos megyékben egymillió lakost kell kiszolgálnia. A nagyváradi repülőtér azonban a fenntarthatóság határán működött az elmúlt években. Ki vagyunk szolgáltatva a légitársaságok üzletpolitikájának és a nemzetközi környezetnek. A légi szállítási piac teljes kiszámíthatatlansága nem megoldás Nagyvárad és Bihar megye számára”

– jelentette ki Ilie Bolojan.

Debrecen polgármestere nem ijedt meg nagyváradi kollégájától – Papp László reagált az együttműködési ajánlatra

A két elöljáró bemutatta a megyei önkormányzat és a polgármesteri hivatal együttműködési megállapodását, és a légitársaság létrehozásának az ütemtervét. Utóbbi szerint a szeptemberben bejegyzendő társaság 2022 márciusában válik működőképessé a hazai piacon, és 2022 októberében a nemzetközi légi szállításban.

Ilie Bolojan elmondta: két 75 személyes repülőgép beszerzésére vagy bérlésére készülnek, amely hétköznapokon legkevesebb naponta háromszor, munkaszüneti napokon pedig naponta kétszer repül Bukarestbe. Emellett napi egy alkalommal valamely külföldi forgalmas repülőtérre is elszállítja az utasokat. A két önkormányzat magáncégeket is bevonna a légitársaság működtetésébe. A határozattervezetet mind a nagyváradi városi tanácsnak, mind a Bihar megyei tanácsnak meg kell szavaznia. Mindkét testületben többsége van a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), melyhez a két elöljáró is tartozik.

Ilie Bolojan 2019 októberében még Nagyvárad polgármestereként kezdeményezte, hogy alakítsanak ki valamiféle munkamegosztást a nagyváraditól 60 kilométerre levő debreceni repülőtérrel. Akkor úgy vélte: ha versenyezni próbálnának, annak mindkét repülőtér kárát látná.

Akkor Papp László, Debrecen polgármestere így reagált:

Az elmúlt hetek nagyváradi repülőtérrel kapcsolatos sajtóhírei arra utalnak, hogy a váradi repülőtér ügye az ottani politikai küzdelmek középpontjába került. Nem tartom sem udvariasnak, sem szerencsésnek, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőteret ebbe a politikai küzdelembe kívánják belerángatni. A leghatározottabban visszautasítunk minden olyan próbálkozást, amely erre tesz kísérletet és egyben hangsúlyozzuk, hogy a két repülőtér üzemeltetője között semmilyen tárgyalás nincs folyamatban. 

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér az elmúlt 7 év alatt a régió meghatározó és egyben 2019-re, a legnagyobb forgalmú regionális repülőterévé fejlődött. Az idáig vezető utat a saját stratégiánknak megfelelően jártuk végig, abban egyedül Magyarország Kormánya volt Debrecen segítségére. 

Az elmúlt 5 évben minden olyan eredményt, amelynek nemzetközi relevanciája van, legyen szó gazdaságról vagy akár légi-közlekedésről versenyben ért el Debrecen. Tehát, ha valaki azt üzeni, hogy működjünk együtt, mert különben versenyre kényszerülünk, attól nem ijedünk meg. Ha nem tűnt volna fel, akkor most is verseny van és az elmúlt években is az volt a debreceni és a nagyváradi repülőtér között. 

A régió gazdasági súlypontja Debrecenben van és méginkább itt lesz a következő évek folyamatainak köszönhetően. Ez jelentős hatással bír a régió életére, többek között a légiközlekedésre. Ahol kialakul egy régió gazdasági központja, ott lesz a közlekedési, logisztikai központja is. A kivívott pozíciókból nem engedünk, ez nem képezi tárgyalás alapját! 

Mindemellett – mint ahogy eddig is – Debrecen kifejezetten törekszik a Nagyváraddal való kiegyensúlyozott és a kölcsönös érdekek tiszteletben tartása melletti kapcsolatok fejlesztésére. 

Debrecen polgármestere egyelőre nem reagált a fejleményekre.