Így változik az ügyeleti ellátás Debrecenben

Helyi hírek

Augusztus elsejétől az Országos Mentőszolgálat biztosítja majd Debrecenben az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást. Erről tartott sajtótájékoztatót Széles Diána alpolgármester, Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója, Dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója és Prof. Dr. Szabó Zoltán a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

Mind a felnőtt, mind a gyermekgyógyászati alapellátási ügyelet az Országos Mentőszolgálat felügyelete mellett a Klinikai Központ területén fog megvalósulni. A felnőtt alapellátási ügyeletet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika épületében fogjuk indítani, a gyermekgyógyászati ellátás pedig a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika épületében – tájékoztatott Prof. Dr. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

A fogorvosi ügyeletet a működtetőváltozás nem érinti, változatlan helyszínen, a Rákóczi utca 7. szám „B” jelű rendelőben és időtartamban nyújtja a szükség szerinti ellátást. Az ügyeleti ellátás hétvégén és ünnepnapokon a +36-52-420-371 számon hívható.

Széles Diána alpolgármester elmondta:

Hajdú-Bihar megyében egy egységes rendszerben lesz kezelve az összes ügyeleti ellátás. A betegeknek a +36-52-506-303-as telefonszámot kell majd hívnia. A központi OMSZ diszpécserszolgálat elvégzi az elsődleges betegtájékoztatást, beirányítja a beteget oda, ahová kell, megszűnik a felesleges orvos-beteg találkozás. A betegek a Sürgősségi Klinikán egy egykapus rendszeren tudnak bemenni, a Triázs innen irányítja őket tovább a Sürgősségi Klinikára vagy az ügyeletre.

Az alpolgármester hozzátette: az a rendszer, amit most kialakítanak a Debrecen modell keretében, egy pilot projekt, és remélhetőleg országos mintaprojektté válik majd. 

Az ügyeleti helyeken orvosok, vagy diplomás mentőtisztek, illetve felsőfokú képzettségű ápolók látják el a betegeket, akik kiterjesztett képzést kaptak sürgősségi és intenzív terápiás kórképek széles körű ellátásából.

Ebben a hónapban 18 telephelyen indultunk el, augusztus elsejével másik 3 telephellyel az egész megye alapellátás ügyeleti szolgálatot az Országos Mentőszolgálat fogja szervezni, így ellátási egyenlőséget biztosítva a megye minden lakójának – hangsúlyozta Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója.

Az új ügyeleti rendszerben megnő a helyben elvégezhető vizsgálatok és ellátások köre is, hiszen azon betegek esetében, akik ügyeleti ellátás céljából bemennek a járási ügyeleti központokba lehetőség lesz a kórházi ellátást nem igénylő laborvizsgálatra és gyógyszeres, akár infúziós kezelésre, betegmegfigyelésre, melynek eredményeképpen nem feltétlenül lesz szükség a beteg beutalására a sok esetben nagyobb távolságra lévő kórház sürgősségi osztályára. Ezzel csökkenhet a kórházi kapacitás szükségtelen igénybevétele, valamint a betegeknek sem kell nagyobb távolságot megtenniük.

Az OMSZ sürgősségi ügyeleti rendszerének a korszerű, egységes eszközpark, a protokollok mentén történő ellátás és a szakorvosi telekonzultáció vagy telemedicina folyamatos lehetősége mellett további, nagyon fontos előnye lesz a legújabb diagnosztikai eszközök széleskörű alkalmazása is.