Sok a viharkár Hajdú-Biharban, Szabolcsban házakba csapott a villám

Helyi hírek

A jelentős zivatartevékenységgel, erős széllel járó időjárás Hajdú-Bihar megyében is sok gondot okozott.

A katasztrófavédelem beszámolója szerint 20 órakor közel harminc címre várták a segítséget a tűzoltóktól, leginkább kidőlt fák eltávolításához, épületekbe betört víz szivattyúzásához. A megyében főleg Debrecent és Nyíradonyt érte a legtöbb kár.

A nyíradonyi Szilas úton, az udvaron térdig érő víz már betört egy lakásba is.

A balkányi Nefelejcs utcában az árokból kilépett esővíz a garázsba folyik be, a szomszédos Szegfű utcában szintúgy.

A 35-ös főút hajdúböszörményi szakaszán, a 71-es kilométerszelvény körül fa dőlt az úttestre, teljesen elzárva a forgalmat.

Debrecen és Létavértes között is kitört, és az úttestre dőlt egy fa. A Csonkatorony utcában egy úttestre dőlt meggyfa akadályozta a  közlekedést.

Az egységek folyamatosan számolják fel a káreseteket.

Elverte a jég Debrecent, felhőszakadások söpörnek végig Hajdú-Bihar megyén

Villám sújtotta települések Szabolcsban

A csütörtöki viharban három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen is házakat ért villámcsapás – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: csütörtök estig mintegy 50 esethez riasztották a tűzoltókat a zivatarokkal összefüggésben.
A legtöbb hívást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kapták. Ebben a megyében eddig három településén okozott kárt villámcsapás. Kéken, az Ady Endre utcában csapott bele egy családi ház kéményébe a villám, ennek következtében a tető is megrongálódott. Aranyosapátin szintén egy családi ház kéménye rongálódott meg villámcsapás miatt. Ajakon a házat ért villámcsapás kisebb elektromos tüzet is okozott – fejtette ki a szóvivő. A megyeszékhelyen, Nyíregyházán az MTI tudósítója is tapasztalta a sűrű villámlást.

Mukics Dániel, az OKF szóvivője arra figyelmeztetett, hogy amíg közel van a vihar, ajánlott kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóit, mert villámcsapás esetén a hálózatba dugott eszközök tönkremehetnek. A villámcsapások mellett jellemzően kidőlt fák és letört faágak, néhány esetben a felgyülemlett csapadék miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök estig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország keleti felében jelenleg is több járásban vannak érvényben első-, több helyen másodfokú riasztások zivatarveszély, illetve a felhőszakadás veszélye miatt. Azt írták: a Tiszántúlon a heves zivatarok az éjszaka első felében fokozatosan elhagyják az országot. A leghevesebb zivatarcellákhoz felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is társulhat. Péntek reggelre fokozatosan csillapodnak a zivatarok, de a délelőtt folyamán ismét aktívabbá válik a légkör – emelte ki a meteorológiai szolgálat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük