Harmadfokú veszélyjelzés lépett életbe Hajdú-Biharban a hőség, elsőfokú a zivatarok miatt

Helyi hírek

Döglesztő meleg lesz, de van esély némi enyhülésre. Szerdán a Nyugat-Dunántúlon megszűnik a hőség. Kelet, délkelet felé haladva egyre magasabb napi középhőmérsékletekre számíthatunk, amely a Tiszántúl nagy részén még eléri, meghaladja a 29 fokot – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hőség miatt a keleti megyékre piros (harmadfokú) veszélyjelzést adtak ki, a zivatarveszély miatt a középső megyékre narancssárga (másodfokú), Hajdú-Biharra és a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki:

Hajnaltól a déli órákig elsősorban a Dunántúl nyugati felén fordulhatnak elő zivatarok, arrafelé később stabilizálódik a légkör. Átmeneti szünetet követően a késő délutáni óráktól az ország középső széles sávjában fordulhatnak elő zivatarok, heves zivatarok. A zivatarok dél felől észak felé haladva akár rendszerbe is szerveződhetnek. A legintenzívebb zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/h, néhol > 80 km/h), intenzív csapadék (> 10-20 mm), valamint jégeső (> 2-3 cm) kísérheti. Éjszaka az ország keleti felén lehet további zivatartevékenység.