Tojás nagyságú jéggel érkeztek a viharok – ekkor csaphatnak le Hajdú-Bihar megyében

Helyi hírek

Megérkezett a hidegfront, és vele együtt a jégverés is.

Az Időkép beszámolója szerint eddig a legkomolyabb jégkár Tatát sújtotta, itt autók szélvédőjét is megrepesztették a jégszemek.

Egy videó szerint Tatán tojás nagyságú jég hullott:

Ipolytölgyesen 5-8 centis jégdarabok pusztítottak (fenti kép). Számos helyen csapott le apróbb szemű jégeső és viharos erejű szél.

Ez várható a következő órákban

A heves zivatarrendszer estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (óránkénti 90-100 kilométeres, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, helyenként akár 4 centiméteres jégdarabokkal) és felhőszakadás (rövid idő alatt 25-50 milliméter csapadék) is kísérheti.

A délutáni, esti órákban akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Hajdú-Bihar megyében bármelyik percben lecsaphat egy-egy zivatar, de a java este 8 körül érhet ide.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

Negyed 6 körül így állt a riasztási helyzet:

Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljunk fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjünk. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, akkor jelezze azt a 112-es segélyhívón – tette hozzá.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen időjárás idején a nyílt vízen fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kéri, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket.

Fotó: Időkép

 

1 thought on “Tojás nagyságú jéggel érkeztek a viharok – ekkor csaphatnak le Hajdú-Bihar megyében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük