Öt koncentrációs tábort élt túl a volt debreceni focista

Helyi hírek

A Nagyerdei Stadion sajtótermében helyezték el az egykori labdarúgó, holokauszt-túlélő Schwarz Sándor tiszteletére készített emléktáblát – közölte a debreceni önkormányzat.

Az Élet Menete Alapítvány, a Debreceni Zsidó Hitközség és Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata közösen állított emléket a páratlan életutat bejárt Schwarz Sándornak. A 2007-ben 96 éves korában elhunyt „auschwitzi ember” tiszteletére 2015-ben készült márványtábla 2021. június 20-án került végleges helyére. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy Schwarz Sándor öt koncentrációs tábort élt túl köszönhetően sportolói szívósságának és emberi tartásának.

Puskás István alpolgármester az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi Nagyerdei Stadiont – amelynek a helyére épült új arénában kapott helyet Schwarz Sándor emléktáblája – az a Sajó István tervezte, aki ugyancsak túlélte a koncentrációs tábor borzalmait.

„A debreceni zsidóság két olyan fontos polgárjára emlékezünk ezen a helyen, akik az itt átélt rossz emlékek ellenére visszatértek, és fontos tagjai maradtak a város közösségének”

– fogalmazott az alpolgármester.

Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Hitközség képviseletében bejelentette, hogy az egykori Debreceni Zsidó Gimnázium alapításának 100. évfordulóján ez év őszén kiadják a Schwarz Sándor verseiből készült kötetet, élettörténetéből pedig akár egy színdarab is születhet.

„Schwarz Sándor a ’70-es években hagyott egy kéziratot a Csokonai Színházra: egy kétfelvonásos darabot az életéről. Bízom benne, hogy az ő emlékezete teljes lehet majd, ha a közeljövőben ez az előadás megszületne”

– mondta Heller Zsolt.

Deutsch Péter főrabbi kiemelte, hogy a felállított mementó révén a fiatalok is megismerhetik Schwarz Sándor életét, s rajta keresztül a zsidóság történelmét.

Az emléktábla leleplezését követően a résztvevők a zsidó hagyomány szerint köveket helyeztek el Schwarz Sándor emléktábláján.