102,5 millió forintot adott a kormány az új debreceni gyülekezeti központra

Helyi hírek

Gyülekezeti központot adtak át szombaton Debrecen belvárosában. A nagytemplomi református gyülekezet központja 102,5 millió forint beruházással kormányzati forrásból készült el.

A magyar kormány igyekszik mindent megadni az embereknek, az egyházakra stratégiai partnerként tekint – mondta az átadáson a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Fürjes Zoltán hozzátette:

bár az állam és az egyház egymástól elválasztva működik, egymásra vannak utalva, keresik egymást, ezért is nyújt segítséget a kormány a templomfelújításokhoz: a Kárpát-medencében 1800 templomot korszerűsítenek a felújítási program keretében.

A Tiszántúli Református Egyházkerületben 172 templom felújításához nyújtottak 2,4 milliárd forint támogatást – jelezte.
Az emberek együttlétének is helyet biztosító gyülekezeti központra utalva Fürjes Zoltán azt mondta, “az ember társas lény, ha legalább ketten összefognak segíteni, buzdítani tudják egymást, ha az egyik elesik, a másik felsegíti”.

A helyettes államtitkár a közösség erejét méltatva arra is kitért, hogy

a kereszténység nem vasárnapi kétórás program, hanem egész életet meghatározó életforma, ezért támadják sokan.

Arra utalva, hogy kormányzati támogatásból újult meg a református közösségi központ, Fürjes Zoltán elvárásként fogalmazta meg, hogy “virágzó közösségként működjenek és tegyék vonzóvá ezt az életformát”.

Fekete Károly tiszántúli református püspök utalt rá, hogy harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltás után a nagytemplomi gyülekezet új utakra lépett, és gyülekezet-építésbe kezdett, amit azóta is folyamatosan végez.

A gyülekezetet ápolni, építeni kell, a gyülekezeti központ pedig ahhoz járul hozzá, hogy meg tudják mutatni magukat, “olyan erőmű, ahol a lelkünk gyengeségei gyógyulnak hétköznapokon is” – mondta a püspök.

A gyülekezeti központ “a lelki állóképesség megerősítését szolgálja” – hangoztatta Fekete Károly püspök.
Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, az óváros egyik karakteres épülete újult meg, a kapuit kitáró közösség pedig “megmutatja magát a város számára”.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője arra utalva, hogy korábban mások is meg akarták szerezni a gyülekezetnek otthont adó ingatlant, kijelentette:

“nem szorulhatunk ki a saját szimbolikus tereinkről”. “

A református egyház Debrecen szívében van otthon” – tette hozzá.

 

Oláh István nagytemplomi lelkipásztor a beruházásról elmondta: kívül-belül megújult az 500 négyzetméteres épület, kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a padlásteret, kicserélték az elektromos hálózatot, új csoportszobákat alakítottak ki, felújítottak két lelkészlakást, és 300 négyzetméteren új burkolatot kapott az udvar, amely ezentúl helyet ad az egyháztáji vásároknak is.

Fotó: Facebook/Kósa Lajos