Donáth Anna: a kormány cserben hagyta a kabaiakat

Helyi hírek

A Momentum nemrég az ország és Hajdú-Bihar megye több pontján is aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy a jövő évi kormányváltás után szigorúan elszámoltassák azoka a politikusokat, akik törvénysértéseket követtek el.
A párt aktivistái a napokban nemcsak nemcsak Debrecenben, hanem a megye kisebb településein is megjelentek az utcán.
Kabán Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője és Kiss László, a térség parlamenti képviselőjelöltje is gyűjtötték az aláírásokat. Donáth Anna az esemény kapcsán közleményében kiemelte: a cukorgyár bezárása óta a nagypolitika mintha lemondott volna Kabáról.

“Kabán sokan az uniós csatlakozás veszteseinek érzik magukat, tekintve, hogy az Unió akkori elhibázott cukorreformja a térség gazdaságára, a munkahelyek számának alakulására tragikus hatással volt.

Most viszont itt lenne a történelmi lehetőség, hogy tisztességes fizetést biztosító munkahelyekkel Kaba is elinduljon a nyugati életszínvonal felé vezető úton. Az Európai Unió 6000 milliárd forintot küldene Magyarországra a koronavírus-járvány utáni helyreállítás céljából.

Ennek jelentős részéről azonban Orbán Viktor kormánya lemondott. Pusztán azért, mert nem hajlandóak megfelelni az EU-s pénzek ellopását megakadályozó uniós garanciáknak.”

Kiss László, a Momentum megye fejlesztéspolitikusa hozzátette: a Kabához hasonló települések különösen rosszul járnak azzal, hogy a Fidesz több mint 3000 milliárd forintot hagyott ott az EU kasszájában. Kaba, Püspökladány, Hajdúszoboszló és a hasonló méretű hajdú-bihari városok ugyanis kizárólag EU-s pénzből tudnak fejleszteni, melyből most jóval kevesebb érkezik majd Magyarországra, mint eredetileg várták.

Kiss László szerint ennek az az oka, hogy a benn hagyott pénz felhasználását az EU a korábbiaknál jóval szigorúbban ellenőrizte volna. “Amit pedig nem lehet ellopni, azt inkább nem is kérték.” – vélekedett a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje.

Kiss Lászlót, megyei fejlesztéspolitikusát indítja a Momentum Hajdúszoboszlón és Püspökladányban

Kiss azt is elmondta, hogy jól fizető, európai színvonalú munkahelyek nélkül nincs esély a térség felzárkóztatására. Sokkal több munkahelyet kellett volna idehozni
az elmúlt 15 évben, hogy megakadályozzák a fiatalok elvándorlását. Ezért a momentumos politikus ezt jelölte meg egyik legfontosabb céljának, ha a választók bizalmából bejut a Parlamentbe.

2021. szeptemberében Hajdú-Bihar megyében is előválasztásokat tart az ellenzék, hogy megtalálják azt a legerősebb jelöltet, aki 2022-ben egyedüli kihívóként indul a Fidesz jelöltjével szemben az országgyűlési választásokon. Hajdúszoboszló, Püspökladány és Kaba térségében a jelenlegi állás szerint a Momentum és a DK indít jelölteket az előválasztáson.