Incike műtét után

Brutális macskakínzás Bocskaikertben – a kerítés mögül lőhettek be a telekre, jutalmat kap a nyomravezető

Helyi hírek

Megrázó esetet osztott meg velünk Tóth Zsé Ferenc, a a debreceni Tündérkör Alapítvány elnöke.

Ferenc párja, Éva családja egy kis bocskaikerti vályogházba költözött ki Nyíregyházáról a pandémia idején. A település főutcáján található ház a tulajdonukban áll, mióta felépült.

Még pár nappal ezelőtt 4 cicát és két kölyköt gondoztak a szülők. A cicák már több generáció óta itt, a 600 négyszögöles, elkerített kertben élnek. A család jóbarátja és egyetemista fia jár etetni őket mindennap reggel és este, ha éppen nincsenek ott a gazdák. A szelídebb befogható macskákat rendszeresen orvoshoz viszik, ivartalanítják, és bizony még veszettség ellen is beoltatják. Az ősük az utcáról betévedt macskaként került ide. Megsajnálták a kis keservesen síró négylábút, és elkezdődött az udvari cicatartás felelős mivolta. A 70 év körüli szülők gondozgatják a kertjüket, és örömmel mutogatják, ha szép virágok nyílnak a kertben, illetve ha termés van a fáikon. A kertészkedés mellett persze arra is ügyeltek, hogy a cicák ne szaporodjanak túl. Mindig jó gazdikat kerestek a kicsiknek, és oltásokkal együtt adták örökbe őket.  Szóval amit a legjobb tudásuk szerint lehetett, megtettek a macskákért. Sajnos ez is kevésnek bizonyult – vázolta az előzményeket az alapítvány elnöke, majd jön a megrázó fordulat:

Eddig tartott a béke. Két hét alatt három lövést adtak le két macskánkra. A legutóbbi sajnos már halálos volt.

Két héttel ezelőtt az ivartalanított Incikének (aki még egyéves sem volt) a fenekén egy kitüremkedést fedeztünk fel. Természetesen mint mindig, a helyi állategészségügyi centrumba vittük, ahol az elsőosztályú személyzet várt minket. Kiszedték az ismeretlen eredetű szövetet belőle, majd rá pár napra vissza kellett vinni kontrollra és egy szurira. Ez meg is történt. Mikor Incit a kertbe visszavittük, jött a sokkoló felfedezés. Fecóka (anyamacska akinek két 4 hetes kiscicája van) az egyik bokor alatt mozdulatlanul, bágyadtan, vérző sebbel fekszik.

Fecóka
Fecóka

Azonnal elvittük Dr. Fekete Zoltán csapatához, ahol kiderült, hogy a macskában egy golyó van. A bemeneti nyílás a gerincét épphogy elkerülte. Azonnal meg kellett műteni. Kivették a méhét, petefészkét és az egyik veséjét. A lőszert eltávolították, és ideadták nekünk. Az eset napján a tulajdonosok nem voltak napközben otthon. A ház előtti üres parkoló is ezt jelezte. Persze ezt csak a bennfentesek tudhatták. Nos, az egy órás műtétet Fecóka túlélte és felépült. A család jó barátjának segítségére most is lehetett számítani, ő és a fia vigyázott Fecókára, amíg egy kicsit megerősödött, és a kiscicákra is. Közben a dokinak volt egy gyanúja és visszarendelte Incikét a fenekéből eltávolított szövet miatt.

És igen, beigazolódott: benne is talált egy lőszert. Meglőtte valaki! A golyót végül belőle nem kellett kivenni.

Egy-két jobb média le is  hozta a sztorit, és úgy voltunk vele, hogy hátha megijed az elkövető, és többet ez nem fordul elő.

Meglőtték Fecókát Bocskaikertben – a műtőasztalon fekvő macskát két kölyke várja haza

Természetesen a feljelentést azért megtettük ismeretlen elkövető ellen a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon. Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy mennyire komolyan veszik az ügyet, és milyen alapossággal, együttérzéssel kezelik. Továbbá írtunk a Bocskaikerti Polgármesteri Hivatal jegyzőjének is egy esetleges “csendes demonstráció” megszervezésének ügyében. Innen is gerinces és kielégítő választ kaptunk. Biztosítottak minket a támogatásukról. Ezek szerint ők is a tettek emberei és nem az  üres szavaké.

Már kezdtünk is fellélegezni, amikor jött az újabb katasztrófa.

Csütörtök este 17:30 körül az após, a család barátja és fia a ház takarásában az udvaron beszélgettek. miközben a párom etetéshez hívta az állatkákat, de Inci sehol. És bizony ugyancsak a bokor alatt találta meg a macskát, vérző sebbel a jobb oldalán. Egyes vélemények szerint ez a sérülés is olyan súlyos (ugyanez Fecóka esetében) volt, hogy az állat a lövés pillanatában már mozgásképtelen lehetett. De ezt nem tudhatjuk biztosan.

A halálos lövedék a cica oldalában

De ha igen, akkor a kertbe valaki közelről lőtt be! Ráadásul most úgy, hogy 3-4 ember tartózkodott a kertben kb. 10 m-es közelségben. Incit azonnal orvoshoz vitték. Közben a rendőrséget is kihívtuk, akik a helyszínre érkezve szemléztek, fotóztak, és közelben lakótól egy légpuskát le is foglaltak. Velük egyébként pont a macskák miatt romlott meg a viszony. Állítólag a macskák tyúkokat fojtottak meg a területükön. Persze a családom ezt sosem látta. Nekünk ezekről az esetekről sohasem számoltak be. Ha megtették volna, mi bizony megoldást kínáltunk volna számukra. Semmiképp sem a gyilkolás a megoldás! Szerettünk volna velük is jóban lenni, mint az összes többi normális szomszéddal, de nem lehetett. A másfél órás műtét után a cica még magához tért, de sajnos végül elköltözött az örök vadászmezőkre.

Incike műtét után
Incike műtét után

Én inkább kutyás vagyok, de nagyon megszerettem a macskákat. Incike bújt mindenkihez, addig nézte az embert míg nem kezdte simogatni. Őszinte leszek, nagyon megvisel a halála. És nem nyugszom bele addig, míg az ember meg nem lesz! 100.000 Ft-ot is felajánlottunk a nyomravezetőnek, hátha. Megígértük Incikének, mielőtt örökre lehunyta a szemeit, hogy elkapjuk azt aki ezt tette vele (velük) (velünk). És minden követ megmozgatunk, hogy ez be is következzen – mondta el a Debreceni Napnak Tóth Zsé Ferenc.