Elkezdődött a kerékpárút építése a Wesselényi utcán

Helyi hírek

A Wesselényi utcán kezdődött el a keleti városrészt érintő kerékpárút építése. A munkák egyszerre több helyszínen zajlanak majd a következő hónapokban, ha minden ütem elkészül, egy 8 km hosszú szakasz vezet majd a belvárostól egészen a Panoráma útig. Ennek kapcsán Papp László polgármester elmondta: a következő években több mint harmadával nő a debreceni kerékpárút-hálózat hossza.

A Wesselényi utcán május elején vette át a munkaterületet a kivitelező. Az első ütemben a már meglévő kerékpárutat folytatva a Vágóhíd utcai Lion Office Centerig épül meg a kerékpárút. Még ebben a hónapban elkezdődik a Sikló utcától kezdődően a Panoráma útig tartó szakasz kialakítása, várhatóan nyár elején pedig a Vágóhíd utca és a Diószegi út csomópontjától a Sikló utca irányába kezdik majd az építést. Végül a Lion Office Centertől a Diószegi útig a Vágóhíd utca teljes hosszán kerékpárút épül, így lesz teljes a 8 km-es szakasz.

„A debreceni kerékpárút-hálózat mintegy 80 km, ez a beruházás tehát tíz százalékkal bővíti a jelenlegi infrastruktúrát. Ezzel együtt összesen 28 km hosszúságban építünk kerékpárutakat a következő években. Befejezéséhez közeledik a Kishatár út menti kerékpárút építése, most elkezdődött a munka a keleti városrészben, hamarosan pedig a Határ úti Ipari Park, valamint Kismacs is elérhető lesz kerékpárúton. Emellett a belvárosban is jelentős átalakításokat végzünk majd a nyugati kiskörút harmadik üteméhez kapcsolódva” – jelentette be Papp László.

Az önkormányzat a következő években több mint 3 milliárd forintot fordít a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére. Pósán László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: ez környezetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen minél többen használják ezt a közlekedési eszközt, annál kevesebb a károsanyag-kibocsátás.

„Arra kérem a debrecenieket, hogy használják az elkészült kerékpárutakat! Ha nem az autók között közlekednek, akkor mindkét közlekedési eszközzel dinamikusabban lehet haladni, így még inkább csökkenthető a károsanyag-kibocsátás” – fogalmazott a képviselő.

A Wesselényi utcától a Lion Office Centerig tartó munkálatok előreláthatólag decemberben fejeződnek be. Hetei József, a városrész önkormányzati képviselője elmondta: aktív kerékpárosként kifejezetten örül a körzetét érintő ilyen jellegű fejlesztéseknek.

„Az itt élő családok, gyerekek számára különösen fontos, hogy biztonságos körülmények között biciklizhessenek ” – emelte ki Hetei József.

A Wesselényi utcától a Lion Office Centerig tartó munkálatok előreláthatólag decemberben fejeződnek be. A Panoráma útig tartó teljes szakasz 2022 nyarán lesz kész.