Sziget-kék tematikus parkká alakul az Ötholdas Pagony a Nagyerdőn

Helyi hírek

Egész évben ingyenesen látogatható tematikus parkká alakítják át a több mint 20 éves Ötholdas Pagony játszóteret a Nagyerdőn. Az Oláh Gábor utcai parkban Szabó Magda Sziget-kék című regénye inspirálta fantázia világába kalauzolják el a gyerekeket és a családokat.

A bővítésnél a legfontosabb szempont a természeti értékek fokozott megóvása volt, így a zöld terület növelése mellett a park több pontján létrehozunk gyógyító kert tematikájú parkrészeket (Gyógy-ösvények). Ezek lényege, hogy a növénykiültetés és különböző eszközök segítségével több érzékszervet is bekapcsolnak a parki környezet érzékelésébe. Több mint 5 ezer cserje és 3 ezer évelő növény is telepítésre kerül – hangsúlyozta Papp László polgármester.

A park legújabb látványos eleme a miniváros, amely egy úthálózattal és különböző felületekkel átszőtt, kis gyerekházak alkotta városka – iskolával, bolttal, piaccal, bankkal, kórházzal, étteremmel és rendőrséggel – így a gyerekek játékosan ismerkedhetnek a felnőttek világával. A házak a Debrecenben is megtalálható funkciókat, és a Sziget-Kék mesekönyv helyszíneit idézik meg.

A négyévszakos játszótéren épülő 450 négyzetméteres központi épületben a kávézó és büfé mellett kialakításra kerül egy 30-40 fő befogadására alkalmas rendezvényterem valamint egy baba-mama helyiség is. Az épület hátsó részében kap helyet az úgynevezett élménytorony, egy ötszintes a gyerekek szórakoztatására létesített kilátó, illetve játszótorony – mondta el Széles Diána alpolgármester. A pavilon építése az Európai Uniós pályázat kötelező eleme.

Az új park területe az Ötholdas Pagony területéhez képest a duplájára nő. Kósa Lajos országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban elmondta: korábban jó döntésnek bizonyult, hogy nem adta el a városvezetés ezt a területet. A meglévő játékok mellett további 35 új játszóelemmel bővül a minden oldalról akadálymentesen megközelíthető játszótér. 

A korábbi kresz – park területéhez képest jelentősen nagyobb új parkrész kerül kialakításra, amely kismotor körből és felfestett kisvasút pálya részekből áll. Izgalmas élményeket ígér a kialakításra kerülő versenypálya is, melyhez box utca és parkolóház kapcsolódik.

Fotó: Miskolczi János