Kósa Lajos és a csengeri örökösnő

Csengeri örökösnő: én fizettem Kósa Lajos svájci szállodáját is

Helyi hírek

„Nem tartom magam bűnösnek, senkit nem tévesztettem meg, tévedésben nem tartottam” – kezdte vallomását a csengeri örökösnőként elhíresült P. Mária (születési neve alapján M. Mária, korábbi nevén Sz. Gáborné) a Mátészalkai Járásbíróságon olvasható a Telex cikkében.

Az örökösnő akkor vált országosan ismertté, amikor kiderült, hogy többek közt Kósa Lajost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is egy állítólagos 1300 milliárd forintos mesés hagyatékkal hitegette. Többször találkoztak, amikor a nő befektetési tanácsokat kért és egy megállapodást is aláírtak közjegyző jelenlétében.

A dokumentum valódiságát Kósa is elismerte viszont P. Máriát csalónak nevezte. A nő végül Svájcban került rendőrkézre, miután megtörtént a kiadatása, őrizetbe vették és letartóztatták.

Az ügy tárgyalásán a Mátészalkai Járásbíróságon P. Mária tett vallomást, aki szerint azonban van örökség, de ha még sincs, akkor ő is becsapott áldozat. A nő vallomása szerint:

Kósa Lajos nem csak, hogy aktívan részt vett a hagyatéki eljárás meggyorsításában, de többször ment Svájcba P. Máriával együtt, aki a szállását is fizette a Fidesz politikusának.

Ha tudta, hogy nem létező hagyatékról van szó, akkor miért fogadott el ilyen dolgokat? – kérdezte a telex cikke szerint P. Mária a tárgyaláson. Elmondta: az örökségről a polgármesteri hivatalba érkezett levélen keresztül értesült, majd Péteri István ügyvédhez ment. Később ez az ügyvéd hozta össze sógorán, Orendi Mihályon keresztül Kósa Lajossal. A nő szerint maga Kósa ajánlotta fel, hogy segít az ügyintézésben,

hogy mielőbb hozzájussak, hogy ez a vagyon Magyarországon legyen befektetve, itt legyen használva, ne külföldiek intézzék.

Szerinte innentől lett jó a kapcsolatunk a Fidesz politikusával.

Debrecenbe mi is jártunk hozzá családdal, férjemmel (aki később meghalt, nem sokkal később öngyilkos lett az 57 éves P. Mária felnőtt fia is). Okiratokat írt alá vagyonkezelésről, hogy bármilyen ingóságot el tudjon hozni a konzulátuson keresztül a wiesbadeni házból. Ezt is aláírta. Felesége nevére lett egy okirat készítve, amelyikban 2 millió eurót kapott volna a felesége, miután nálunk egy családi botrány alakult ki, ezért a feleségével visszamondatta egy debreceni közjegyző által a felajánlást és édesanyja nevére állíttatta ki. Mindig elfogadták az ajándékozást, aláírt levélátvételi elismervény. Tehát ráutaló magatartással elfogadta, sohasem utasított vissza semmit.

– mondta a bíróságnak a csengeri nő.

Elmondása szerint többször járt Svájcban Kósával, ahol magánbanki vezetőkkel, ügyvédekkel találkoztak. „A Savoy hotelben lévő szállását is én fizettem”

– mondta az asszony. Ebben a szállodában most, a koronavírus miatti nyomott árakon is legalább 400 euró egy éjszaka a telex.hu szerint.