A Kánya utcán folytatódnak az útépítések Debrecenben

Helyi hírek

A Kánya utca több mint 200 méter hosszúságban, 3 méter szélességben kap aszfaltburkolatot a Keresztesi utca és a Szép utca közötti szakaszon, s a csapadékvíz-elvezetés is megvalósul. A Kánya utca mindkét oldalán 0,75 méter szélességben útpadkát alakítanak ki. A beruházás keretében közel 40 méter hosszon szilárd burkolatot kap az Új utca zsákutca-szakasza is.

A lakossági kezdeményezésre indult beruházásról Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő és Kovács István önkormányzati képviselő számolt be sajtótájékoztató keretében 2021. április 19-én a helyszínen.

Amint azt Papp László többek közt elmondta, a város ez évi költségvetése keretében meghirdetett nagy és átfogó közlekedésfejlesztési program megfelelő ütemben halad. Ezen belül ebben az évben lakossági kezdeményezésre összesen 25 utca aszfaltozása indul el. Ezek jelentős része a keleti városrészben található. Ezt a városrészt érinti a Vágóhíd utcától a Panoráma útig megvalósuló – részben hivatásforgalmi, részben turisztikai célokat szolgáló – kerékpárút-fejlesztés is, s már zajlik az önálló jobbra kanyarodó sáv építése a Vágóhíd utcán a Hajnal utca irányába. 

Pósán László országgyűlési képviselő szerint a kertségi részek fejlesztése – amely kiemelet feladat a városban – nem egyszerű, mert az utcák szélessége nem napjaink kívánalmai szerint alakult ki. Emiatt a burkolattal ellátott utcákban gyakran egyirányú forgalmi rendet kell kialakítani. Ez egyrészt kényelmes közlekedést tesz lehetővé, másrészt azonban a megszokott közlekedési útvonalakat újra kell rajzolni. A képviselő bízik abban, hogy ezeket a fejlesztéseket mindenki jó szívvel fogadja, örülni fog nekik, hiszen kényelmesebbek lesznek általuk a hétköznapok.

Mint azt Kovács István önkormányzati képviselő elmondta, a 7. számú önkormányzati választókerület területén idén a Kánya utca az első, amely lakossági kezdeményezésre burkolatot kap, de 2021 folyamán a Vasutas utcát és a Kisbánya utca folytatását is útburkolattal tervezik ellátni. A képviselő is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a Vágóhíd utcán épül a jobbra kanyarodó sáv, valamint hamarosan indul a kerékpárút építése a Diószegi úton. A Kertségi Fejlesztési Program keretében folyamatosan fejlődik a város, s ennek révén az ebben a városrészben élők is a korábbinál jobb feltételek között és könnyebben közlekedhetnek.

A Kánya és az Új utcán az útépítési munkákat nyílt közbeszerzési eljárás keretében a KUSZI Közmű-, Út- és Szolgáltató Ipari Mérnöki Tervező és Kivitelező Kft. nyerte el. A kivitelezést – az időjárási körülmények függvényében – szerződés szerint legkésőbb 2021 őszéig kell befejezni, de a remények szerint az új útszakaszoknak már nyár végén örülhetnek az erre közlekedők. A beruházás költsége bruttó 28 millió forint, amit az önkormányzat saját forrásból finanszíroz.