Provokációnak érzi a Fridays For Future Debrecen az önkormányzat hasonló nevű kezdeményezését

Helyi hírek

Úgy vélik, nem egy felülről irányított mozgalom fog szemléletváltást eredményezni.

A Fridays For Future Debrecen közleménye:

Debrecennek már van eredeti zöld mozgalma a fenti néven, amely tevékeny, részt vett szervezett eseményekben (faültetés) és szervezett is –klímasztrájkkal, vonulással-és ami a legfontosabb alulról szerveződik. Az utóbbi 2-2,5 évben működünk, jó pár alkalommal voltak szervezett beszélgetéseink is.

Továbbá, azt gondoljuk, hogy a történelemben csak az a mozgalom volt sikeres, amelyet nem mozgattak felsőbb erők, így tudtak változást vagy szemléletváltást, eszközváltást kieszközölni.

Továbbá azt gondoljuk, hogy a DKT működésében is feltűnő volt az a tény, hogy bár rengeteget tesznek hozzá az egyéni környezetvédelmi kérdésekben a változáshoz – akár az életmódbeli segítségnyújtás terén – ameddig az átfogó változásokat ki nem követeljük, ez csupán a lakóhely és környezet viszonyában 30-40%-a annak ami lehetséges lehetne, csak sok felsőbb érdeket sért.

A további 70% mind döntéshozói, gazdasági, társadalmi építészeti, rendszerszintű biológiai-környezeti viszonyulás kérdése, tehát ide kevés az egyén viszonya és ezekben eddig a Fridays For Future Magyarország eddig is tett lépéseket.

Az olyan célokat, követeléseket, amelyek ezen kereteket tágíthatják nehezen vagy sehogy sem lehet elérni egy „háztáji” felülről vezérelt mozgalommal. -Továbbá azt gondoljuk lehámozva a kereteket, hogy amit tesznek jó: Csupán megkésett és ezt a lassan haladás filozófiáját 20-15 évvel ezelőtt kellett volna tudatosan elkezdeni a városon belül.

Továbbá azt gondoljuk: Kihasználva a járványhelyzetet és inaktivitásunkat, be szeretnék tölteni a mi helyünket. Egy rosszabb másolat képét ígérve, eltérítve a közfelfogást egy könnyebb irányba ilyen ügyek terén.

Továbbá azt gondoljuk, hogy a névválasztás – Future of Debrecen – eleve nyílt provokáció a Fridays For Future nemzetközi és hazai mozgalmával szemben.

Továbbá az mondjuk, hogy: Future of Debrecen semmilyen megkeresést sem tanúsított felénk indulásakor. Ez nem volt így szép. Mindezek fényében viszont sok sikert kívánunk, és egy nyílt rádiós vitára invitáljuk a mozgalom két tagját körülbelül 1 hónap múlva a járványhelyzet függvényében!

– olvasható a közleményben.

A Fridays For Future Debrecen tevékenységét itt lehet követni. A konkurens zöld mozgalom honlapja itt érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük