Hogy áll a járvány elleni küzdelem Debrecenben? Mi szükség a MotoGP-pályára? Papp László elmagyarázta

Helyi hírek

Akár 50-60 százalékos gazdasági növekedéssel is számolhat Debrecen a közeljövőben – hangzott el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amelynek Papp László, debrecen polgármestere volt az egyik vendége.

Elmondta, az már korábban megfogalmazódott a megyei városok polgármestereinek belső egyeztetésén, hogy vannak olyan feladatok, amelyeket az állam átvállalhatna az önkormányzatoktól. Logikus lenne például a közétkeztetést, hiszen az iskolák állami fenntartásban működnek, a közétkeztetés viszont jelentős részben az önkormányzatoknál maradt. Debrecen minden további nélkül meglépné ezt, amellett, hogy az óvodák és bölcsődék esetében ez a feladat maradna önkormányzati kézben. Kulturális területen a jelenlegi 50-50 százalékos fenntartás helyett egy 90-10 százalékos arányt is el tud képzelni az állam javára.

Debrecen polgármesterét arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy a kormány év végén látványosan kitömte fideszes önkormányzatokat, az ellenzékiek viszont sokkal kevesebb kompenzációt kaptak, azt is többnyire előírták nekik, hogy mire használhatják fel. Papp szerint a kérdéskör ennél komplexebb,

például Debrecen tíz éve nem kapott működési támogatást.

Szinte csak fideszes önkormányzatok kaptak a karácsonyi milliárdos támogatásból – Debrecen is jól járt

Nem kell ebből messzemenő következtetést levonni, mert az elmúlt években különböző önkormányzatok részesültek támogatásból, míg mások nem. Debrecen ezt soha nem kifogásolta – tette hozzá.

Papp László szerint a járványhelyzetben sokkal több feladata nem lett az önkormányzatoknak, a pluszterhekből a kormány és az önkormányzatok is részesülnek. Azt vallja, hogy

válsághelyzetben az önkormányzatoknak is segítenie kell a kormányt.

Az iparűzési adó csökkentését helyesnek tartja, mert ezzel pénz pumpálható a gazdaságba. Véleménye szerint a városnak nem fejlesztési forrásokra van szükséges, hanem a működés kiegyensúlyozására, hiszen az Orbán-kormány jóvoltából 2010 óta soha nem látott mértékű fejlesztési forrás érkezett az önkormányzatokhoz.

A 65 milliárd forintból, Hajdúnánás mellé tervezett MotoGP-pályáról Debrecen polgármestere úgy vélekedik, miután a válság (szerinte néhány hónapon belül) elmúlik, május-júniustól már lehet javítani a versenyképességünket. Úgy látja, Kelet-Magyarország számára óriási lehetőség a MotoGP-pálya, és mindhárom közelben lévő nagyváros (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza) tud ebből profitálni.

A járványhelyzettel kapcsolatban Papp László elmondta, Debrecen jelentős egészségügyi kapacitással rendelkezik. Tavaly novemberben testközelből tapasztalta meg, hogy milyen kiváló munkát végeznek a szakemberek. Az oltási tevékenység is zökkenőmentesen zajlik, több mint 110 oltóhely van a városban, napi 4 ezer embert tudnak beoltani, amit 24 óra alatt meg is tudnának duplázni.

Újabb kórházi osztályt kell megnyitni Debrecenben a koronavírus-fertőzötteknek