Kósa Lajos és a csengeri örökösnő

Csengeri “örökösnő”-ügy: Kósa Lajos nagyon bízott a szélhámosban, felesége gyanakodott

Helyi hírek

Megszerezte Kósa Lajos és feleségének a csengeri örökösnő ügyében tett vallomásait Juhász Péter az Együtt korábbi képviselője.

Juhász szerint Kósa igazat mondott akkor, amikor azt állította, hogy ebben az ügyben soha nem járt Németországban, de ez nem rajta múlt. Sz. Gáborné ugyanis háromszor is hívta Kósát Németországba, de a csengeri örökösnő végül mindig lemondta a találkozókat.

Kósa feleségének vallomásából az derül ki, hogy a fideszes politikust többek között azért hívta Sz. Gáborné Németországba, hogy a pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäublével találkozzanak.

Vádat emeltek a Kósa Lajost bepalizó csengeri “örökösnő” ellen

Feleségének vallomása szerint már konkrét időpontot is megbeszéltek, a politikus pedig őt hívta tolmácsolni. Végül nem szívesen, de igen mondott a felkérésre. A találkozókat viszont Sz. Gáborné rendre az utolsó napokban lemondta.

Idézet Porkoláb Gyöngyi vallomásából:

A meghiúsult találkozót követően pár héttel később ismételten megbeszélt Sz. Gáborné egy időpontot a férjemmel a fent említett ügyintézésre. Ekkor is megkért engem a férjem, hogy tolmácsoljak, de én már ekkor nemet mondtam, mert a gyerekem miatt nem fér bele az a pár napos utazás, illetve megint olyan megérzésem volt, hogy nem életszerű az, hogy egy ilyen találkozó ilyen körülmények között jön létre. (…) Emlékszem hogy azután megbeszélt a férjemmel még egy harmadik időpontot is, de én már a második után kértem a férjemet, hogy ne említse nekem ezeket, ne kérjen ezzel kapcsolatosan tőlem semmit. Ez így is történt. A férjem érezte rajtam hogy nem vagyok partner ebben a témában, és ezért információkat már nem is adott át nekem Sz. Gábornéval és az örökségével kapcsolatosan.

Kósa Lajos a rendőrségi vallomásában azt mondta: Sz. Gáborné hívta Németországba és Svájcba is, de a német útra soha nem került sor. Arról is beszélt, hogy az örökösnő mondta neki, hogy Schäuble lánya fel fogja hívni. Fel is hívta egy női hang, de három mondat után a vonal megszakadt.

Kósa a Blikk megkeresésére azt mondta: nincs információja a német kormányok programszervezőiről, majd pedig azt, hogy nem tervezett találkozót Schäuble úrral, „s talán ez is lehet az oka annak, hogy nem volt szerencsém találkozni vele”.

Azt állítja hogy soha nem fogadott el semmilyen ajándékot Sz. Gábornétól. A rendőrök ezután olyan dokumentumokat mutattak neki, amelyek alapján a politikus ajándékokat fogadott el az örökösnőtől, például egy párizsi cég részvénypakettjét, ami természetesen szintén nem volt valós.

Sz. Gábornét Svájcban fogták el 2018-ban. A vádirat szerint a nő húsz sértettnek okozott közel 780 millió forintos kárt. A megtévesztett emberektől 1,4 millió és 387 millió forint közötti összegeket csalt ki, amelyből kevesebb mint 4 millió forint térült meg.