Vezetés közben mobilozott a debreceni férfi – egy ember meghalt, egy másik maradandó fogyatékosságot szenvedett

Helyi hírek

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek 2021. február 9-én a Püspökladányi Járásbíróság azt a 29 éves debreceni fértfit, aki 2019 augusztus 22-én a munkáltatója tulajdonában álló kistehergépkocsival a 4801-es számú úton közlekedett Kaba felől Báránd irányába.

Menet közben az “Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok” közúti jelzőtáblával ellátott útszakaszon a vádlott a gépjármű műszerfalára telepített kihangosítóra csatlakoztatott mobiltelefont használta, melynek során többször a készülék kijelzőjére tekintett. Ebből eredő figyelmetlensége következtében – kb. 70 km/h haladási sebesség mellett – majdnem 2 méterre áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol ezzel egyidőben, vele szemből szabályosan közlekedett a 61 éves férfi egy tehergépkocsival. A sértett hangjelzéssel, fékezéssel és jobbra húzódással is hiába próbálta elkerülni a balesetet, ennek ellenére a járművek a bal oldali sarok részeiknél összeütköztek. Annak ellenére, hogy mindkét járművezető használta a biztonsági övet a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap reggel elhalálozott.

A vádlott az előkészítő ülésen bűnösségét beismerte, de elmondta, hogy a balesetet megelőző eseményekből csak addig emlékszik, hogy az úton – ahol korábban még előtte nem járt – legutóbb édesanyjával beszélt telefonon.

A bíróság a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta és őt – az ügyészség indítványával egyezően – 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és kötelezte az eljárás során felmerült több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet indokolása során dr. Szilvási László bíró hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedés önmagában is olyan veszélyes üzem, amelynek kockázatát a mobiltelefon használata fokozza és ehhez hasonló tragédiákkal fenyeget.

A cselekménye következményeit ugyanakkor a vádlott is egy életen át viselni fogja, hiszen többszörös súlyos sérülései közül az egyik maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.