Jelentős állateledel-adomány a debreceni ebrendészeti telepnek

Helyi hírek

Nagy mennyiségű és értékű állateledelt adományozott a Debreceni Közterület Felügyelet ebrendészeti telepe számára az Euro Pet – Hungary Kft. Az adományt Széles Diána alpolgármester és Lelesz György, a felügyelet vezetője vette át a cég képviselőjétől, Mészáros Orsolyától 2021. január 27-én.

Az Euro Pet – Hungary Kft. – gondoskodó szellemű debreceni vállalkozásként – régóta együttműködik a város önkormányzatával: támogatja a város karitatív tevékenységét, segélyalapját – mondta el Széles Diána alpolgármester. Idén is felajánlották segítségüket, melynek keretében ezúttal a Debreceni Közterület Felügyelet Bánk településrész közelében lévő ebrendészeti telepe számára adományoztak állateledeleket. A telepen egyébként a város támogatásával az elmúlt esztendőkben számottevő infrastrukturális fejlesztés is megvalósult – többek közt megújultak a kennelek, s kifutó, valamint új kerítés is épült –, így javultak az állatok elhelyezési körülményei. A mostani adomány révén pedig az ebek a szokásos ellátás keretében még több olyan táplálékot is kaphatnak, melyhez kóbor jószágként biztosan nem jutottak hozzá. Széles Diána ennek kapcsán a felelős állattartás fontosságára is felhívta a figyelmet: véleménye szerint minden olyan családnak, amely kutyát, macskát kíván tartani, komolyan számot kell vetnie azzal, hogy együttesen, minden családtagot beleértve képesek-e megfelelő és méltó módon gondoskodni egy háziállatról.  

Amint azt Mészáros Orsolya, a cég képviselője elmondta: vállalkozásuk éppen tíz esztendővel ezelőtt, elsősorban állateledel-forgalmazási céllal alakult. A kezdetek után rövid idővel már olyan, saját gyártású termékekkel is jelentkeztek a piacon, melyekből a mostani adományt is összeállították. Folyamatosan támogatnak állatmenhelyeket, állatvédőket, s alpolgármester asszony tanácsát kérve, az ő javaslatára segítik jelenlegi adományukkal az ebrendészeti telepet. Most összesen 2000 kilogrammnyi – félmillió forint értékű – szárazeledellel és kutyakonzervvel érkeztek, s a hasonló jellegű támogatást a jövőben rendszeressé szeretnék tenni.

Ez a mennyiségű kutyaeledel körülbelül két hónapra elegendő a telepen, ezért hatalmas segítséget jelent, amely az ebek szokásosnál változatosabb táplálását teszi lehetővé – emelte ki Lelesz György, a Debreceni Közterület Felügyelet vezetője. Jelenleg 26 kutya van az ebrendészeti telepen, de éves összesítésben általában mintegy 400 kutya fordul meg itt. 2020-ban a számuk ennél kevesebb – 270 volt –, s ezeken kívül 60 olyan kutyát fogtak be kóbor állatként, melyeket – a beültetett chipek segítségével azonosítva őket – azonnal vissza tudtak adni gazdáiknak. Lelesz György felhívta a figyelmet arra, hogy a Debreceni Közterület Felügyelet internetes honlapján – www.kozteruletfelugyelet.hu, az Ebrendészeti telep rovatcím alatt, a legördülő menüben – szerepeltetik azokat az állatorvos által rendszeresen ellenőrzött, örökbe fogadható kutyákat, melyeket fogadónapokon is ki lehet választani és elvinni – mindössze a chip beültetése és a védőoltások költségének megtérítése ellenében.