Antik pénzérméket akart engedély nélkül külföldre eladni a debreceni férfi

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség védett kulturális javakkal visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki antik pénzérméket akart illegálisan külföldre juttatni.

A 33 éves vádlott régi érmék és tárgyak adásvételével foglalkozik. A férfi 2019. szeptember 17-én a debreceni lakásáról összesen 25 darab érmét tartalmazó csomagot adott fel egy németországi vevőnek.

A küldeményt a budapesti repülőtéren a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes hatósága ellenőrzés alá vonta, majd lefoglalta.

A Debreceni Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során megállapítható volt, hogy a vádlott által feladott több mint kétmillió forint értékű érmék közül négyet 1631 és 1867 között bocsátották ki, melyek magyar kultúrtörténeti vonatkozással rendelkeznek, ezért a hatályos jogszabályok alapján az országból történő kivitelükhöz engedély szükséges.

A vádlott azonban nem rendelkezett a szükséges engedéllyel és az illetékes hatósághoz sem nyújtott be erre irányuló kérelmet.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben védett kulturális javakkal visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést és a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.