Debrecenben bejegyzett cég áll a magyar Facebook-koppintás mögött – kipróbáltuk a Hundubot

Helyi hírek

Elindult a Hundub nevű magyar közösségi oldal, amely azt hirdeti, hogy politika cenzúra nélkül működik.Bár Pál Csaba ügyvezető nemrég úgy nyilatkozott, hogy “az iWiW szolgált iránymutatásként”, egyértelmű, hogy a Hundub a Facebook egyik korábbi verzióját másolja. A nagy ellenségét, aki cenzúráz.

A regisztráció pofonegyszerű, e-mail cím és jelszó kell, megerősítő link nélkül is működik. Bármilyen nevet megadhatunk, nicknévvel is nyugodtan indíthatunk fiókot.

Sokáig bosszantó helyesírási és elütési hibák fogadták a felhasználókat, de a kormánymédia által csak “balos támadásokként” emlegetett hibajelzések hatására ezeket azóta javították. Szerdán még ilyesmivel találkozhattunk:

A Hundub szinte egy az egyben lemásolta a Facebook funkcióit, ugyanúgy oszthatunk meg tartalmat, mint Zuckerbergék felületén, és az emojik is kísértetiesen hasonlítanak az amerikai nagy testvér által kifejlesztettekre.

Egy új ikont azért bevettek a kínálatba, a “Nagy Testvér biztos tiltana” című hangulatjellel valószínűeg azokra a tartalmakra lehet reagálni, amelyek a Facebookon már neccesek lennének.

A közösségi oldal használata egyelőre döcögős és lassú. A felső keresőmező nem működik, ha elkezdünk valamit beírni, újratölt, majd törlődik a keresőszó.

De bökdöső funkció már van, természetesen a Facebook 1.0 mintájára:

“Értékes nyeremények”

A Hundub azzal igyekszik aktivitásra ösztönözni felhasználóit, hogy egyes tevékenységeket pontokkal jutalmaz. Egészen szürreális ez a lista:

  •  Lájk/Reakció 1 pont

  •  Hozzászólás 2 pont

  •  Poszt 3 pont

  •  Cikk létrehozása 10 pont

  •  Ismerős meghívása 10 pont

  •  15 000 – 20 000 pont között: Gamer billentyűzetet vagy egeret nyerhetsz

  •  20 000 – 40 000 pont között: új Samsung mobiltelefont vagy iPhone-t nyerhetsz

  •  40 000 – 60 000 pont között: 2 személyes belföldi utazást nyerhetsz

  •  60 000 – 80 000 pont között: új LED-televíziót vagy gamer monitort nyerhetsz

  •  80 000 – 100 000 pont között: 2 személyes külföldi utazást nyerhetsz

  •  100 000 pont felett: Luxushajón világkörüli utazást nyerhetsz

Kétes üzleti háttér

A Céginformáció.hu adatbázisa szerint a HUNDUB Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság székhelye az alábbi címen található: 4024 Debrecen, Piac utca 70. 1. emelet 1.

A cég offshore hátterű, egyik tulajdonosa egy Belize-ben idén júliusban bejegyzett cég, a Murmurati Limited.

A Murmuratit a hódmezővásárhelyi illetőségű Rácz Mihály képviseli idehaza, aki a többiekkel ellentétben tulajdonosként és cégvezetőként is dolgozott több hazai kft.-ben. Az Opten szerint azonban minden cég felszámolás vagy kényszertörlés alá került az elmúlt években.

A cégadatbázis szerint Rácz egy évtized alatt hét cégben szerzett tulajdonosi és irányítói posztot, de 2017-ig mindegyik fizetésképtelenné vált. A bebukott cégek közé tartozott a hódmezővásárhelyi székhelyű Sárvár-Bau Építőipari Kft. is, amelynek kényszertörlését 2016-ban rendelte el a Szegedi Törvényszék Cégbírósága, mert közel 62 millió forinttal tartozott a NAV-nak, és a sárvári önkormányzaton is hagyott egy 678 ezer forintos kiegyenlítetlen számlát. Az ügy kapcsán a bíróság a cégvezetőt is elmarasztalta, és megtiltotta, hogy Rácz más gazdasági társaságban vezető tisztségviselő, kizárólagos vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tag legyen. A tiltás a bírósági döntés 2016-os jogerőre emelkedésétől számított öt évig van érvényben.

A kormány betiltja majd a Facebookot?

Hadházy Ákos független képviselő riogatott ezzel a minap, de nem valószínű, hogy Orbán erre vetemedne. Még akkor sem, ha Vlagyimir Putyin sok tekintetben példaképe.

El tudja képzelni, hogy a magyar kormány betiltja a Facebookot és helyette az ősmagyar hun (“magyari”) és dub (“dob”) szavakból álló “cenzúramentes” mélymagyar pótfészbúkot szabad csak használni?
Ha ezt csak rossz viccnek tartja, jobban teszi, ha kezdi magát szoktatni a gondolathoz, mert a kormány orosz mintát követve készülhet a Facebook kiiktatására. A propagandasajtó mindenesetre már gőzerővel elkezdte reklámozni a fantasztikus újdonságot. Lelkesen számol be pl, hogy még nyereményjáték is lesz, aki posztol vagy lájkol, pontokat kap érte és nyereményeket kaphat.
A dolog mögött Orbánék piszkos pénze állhat

írta Facebook-oldalán Hadházy.

Az esetleg elképzelhető, hogy a kormány részéről felpörgetik az aktivitást a Hundubon, és egyre többet hivatkoznak majd az itt (és csak itt) olvasható tartalmaikra. De ahhoz még sokkal több felhasználóra lesz szükségük.

A Hundubon természetesen megjelentek a vicceskedő troll oldalak is, itt van például ez a gyöngyszem:

Ha az üzemeltetők tényleg ragaszkodnak majd a cenzúramentességhez, nehéz dolguk lesz.