Nem rászorultsági alapon működik a népkonyha Debrecenben

Helyi hírek

Újabb hat helyszínen elérhető a népkonyha-szolgáltatás Debrecenben. Néhány nap alatt több százzal nőtt azok száma, akik igényelték a napi egy tál meleg ételt, így már négyezren kapnak ilyen módon segítséget. Az önkormányzat áprilisban 10 ezer fő ellátására kötött szerződést egy egyházi szervezettel, így további ételpontok megnyitása szerepel a tervek között.

A törvény értelmében az önkormányzatok kötelező feladatként, de állami költségvetésből látják el a népkonyha-szolgáltatást. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata áprilisban ellátási szerződést kötött a Cívis Szociális Étkezési Központtal, így ez a szervezet végzi ezt a tevékenységet a városban.

Eddig 13 osztóponton mintegy 3500 lakónak biztosították a napi egy adag meleg ételt. A növekvő igények miatt az önkormányzat további hat ingatlant biztosít a Cívis Szociális Étkezési Központ számára, erre a célra

– mondta el Papp László polgármester 2020. december 18-án a Hunyadi János utcai osztópont előtt. „Ezeken túl, még a tél folyamán további 16 helyen alakítunk ki osztásra alkalmas helyiséget. Összességében pedig az a célunk, hogy a város közigazgatási területén 55 népkonyha-pont alakuljon ki” – tette hozzá a városvezető.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az országban működő 3200 önkormányzat közül Debrecen a szolgáltatás szervezettségét és minőségét illetően a legjobb tíz között van. „Az pedig teljesen újszerű, hogy ilyen sok pontot alakítanak ki a népkonyha minél könnyebb, minél gyorsabb elérése érdekében” – mondta Kósa Lajos. A képviselő kiemelte:

a népkonyha nem rászorultsági alapon működik. „Sok olyan ember is van, akinek az a problémája, hogy már nem tud főzni magának. Nem arról van szó, hogy nem engedheti meg magának, hanem nincs lehetősége meleg ételt készíteni”

– tette hozzá. 

A hat új osztópont megnyitása óta mintegy ötszáz fővel nőtt a szolgáltatást igénybe vevők száma. A tervezett bővítések végén, várhatóan jövő év második felében elérheti majd a tízezret az érintettek száma. Fodor Levente önkormányzati képviselő elmondta: a hat új osztópont kapcsán szórólapokkal tájékoztatták a lakosokat a lehetőségről, emellett a koronavírussal kapcsolatos információs telefononvonalakon is választ kaphatnak a népkonyhával kapcsolatos kérdéseikre a debreceniek. A szolgáltatás minden hétköznap igénybe vehető. A regisztrációhoz csak a személyes adatokra van szükség.

Fotók: Miskolczi János