Szépen gyűlnek a kupakok Debrecenben

Helyi hírek

Népszerűek a városban több helyen kihelyezett kupakgyűjtő edények, helyi cég is csatlakozott a szemléletformáláshoz.

Október óta négy új helyszínen került ki egy-egy szív alakú műanyagkupak-gyűjtő Debrecenben. A lakosok szívesen használják ezeket: az eltelt két hónapban többször kellett üríteni az edényeket. Decemberben egy helyi cég is csatlakozott a programhoz: hat tonnányi kupakot ajánlottak fel jótékony célra.

Katona Erzsébet önkormányzati képviselő kezdeményezésére Kismacson, Nagymacson, Ondódon és a Tessedik Sámuel utcai játszótér előtt helyeztek ki szív alakú kupakgyűjtőt az elmúlt hetekben. „A cél az volt, hogy szemléletformáló programot indítsunk ezzel, amibe minden lakó bekapcsolódhat, és tehet valamit a Föld jövőjéért.” – mondta Katona Erzsébet.

A kezdeményezésnek hamar nagy sikere lett. A négy edény folyamatosan telítődik, rövid idő alatt már több mint tízszer ürítették ezeket. A gyűjtéshez a műanyagtubusokat gyártó Neopac Hungary Kft. is csatlakozott. A cég folyamatosan újrahasznosításra értékesíti a fel nem használt kupakokat. „Mivel prémium kategóriás termékeket gyártunk, ezért – ezeknek a tubuskupakoknak van szavatossági idejük. A lejárt termékeket értékesíteni tudjuk.” – mondta el Puskás Zoltán ellátásilánc-vezető. A vállalat hat tonnányi műanyagkupakból származó bevételét ajánlotta fel. Így három óvoda, a Liget Óvoda Babits Mihály Utcai, valamint Tessedik Sámuel Utcai Telephelye, illetve a Mosolykert Óvoda Kismacsi Telephelye, összesen mintegy 180 gyermek kaphat új játékokat ebből az összegből.

Balázs Ákos alpolgármester a kupakgyűjtő edények népszerűsége kapcsán kiemelte: „Aki ezekbe a szív alakú gyűjtőkbe hoz kupakot, az nemcsak a környezetvédelemben tesz fontos lépést, de még jótékony célt is szolgál.” Az alpolgármester hozzátette, hogy Debrecenben évente mintegy 600 tonna hulladék kerül újrahasznosításra a házhoz menő szelektív gyűjtés révén. Emellett 2019-ben több mint 7000 házi komposztáló edényt osztott ki ingyenesen az önkormányzat. „Az intézkedések célja, hogy minden területen kevesebb hulladék keletkezzen, annak az újrahasznosítása pedig minél hatékonyabban tudjon megvalósulni.” – zárta gondolatait az alpolgármester.