Elkezdték az „Ültessünk tízezer fát Debrecenbe!” – itt tart a projekt

Helyi hírek

A Husztikert lakóparkban ültetett el fákat Balázs Ákos alpolgármester, Becsky István önkormányzati képviselő, illetve a DEAC Kosárlabda Akadémia fiatal játékosai szerda délután. A város 152 pontján ültetünk fát idén ősszel” – jelentette be Balázs Ákos alpolgármester 2020. november 25-én a Husztikert lakóparkban tartott faültetésen.

A munkálatok november elején kezdődtek, az önkormányzat minden városrészben ültet fát: összesen 1027 darab kerül a földbe. A Papp László polgármester által meghirdetett „Ültessünk tízezer fát Debrecenbe!” programhoz több vállalat, a National Instruments, a Deutsche Telekom IT Solutions és a Magyar Posta, valamint számos debreceni lakos is csatlakozott.

„A fák elültetésében és a helyszínek kiválasztásában az önkormányzati képviselőink, a Dekert munkatársai és az önkormányzat szakemberei vesznek részt. Köszönjük a munkájukat! És külön köszönöm azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek is, akik felajánlásaikkal hozzájárulnak a programhoz” – fogalmazott Balázs Ákos.

Becsky István, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: a dinamikusan fejlődő lakópark egy forgalmas útszakasz, az Acsádi út mentén helyezkedik el, ezért fontos, hogy az ide költözők otthonosan érezzék magukat. A helyi közösség kezdeményezte a terület zöldítését.

Ezzel párhuzamosan a Life IP Hungairy részeként zajlik a Vértessy-kúria körüli véderdő telepítésének szakmai előkészítése. Az önkormányzat tavaly a Tócó-patak józsai szakaszán elkezdte a patak menti zöldfolyosó kialakítását, ahol erdészeti módszerekkel húszezer facsemetét ültetnek el.

A városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester hozzátette: „a város levegőjének tisztítása érdekében folytatjuk a tavasszal megkezdett padkanyesést is, ami a szálló por koncentrációt csökkenti. Ez a munka a Kishegyesi út István út és Derék utca közötti szakaszának lakótelepi oldalán, illetve a Nyugati utcán a Miklós utca és a Segner tér között zajlik.”

A faültetési programhoz továbbra is bárki csatlakozhat. Idén tavasszal elkészült a debreceni fakatalógus, amely ötven féle fa részletes és közérthető leírását tartalmazza, ezzel segítve azokat, akik saját lehetőségeikhez mérten szeretnének hozzájárulni a város zöldítéséhez. A dokumentum a fák védelme érdekében digitálisan, az alábbi linken érhető el.

Fotó: Miskolczi János