Három újabb csomópont fejlesztése kezdődik Debrecenben, a Leiningen utcai most fejeződött be

Helyi hírek

A Leiningen utca és a Mikepércsi út szűk keresztmetszetű csomópontjában kapacitásbővítő fejlesztés megvalósításával az eddiginél gyorsabb, közlekedési fennakadásoktól mentes lett a forgalom. 

A fejlesztés célja a Leiningen utca és Mikepércsi út találkozásánál lévő szűk keresztmetszetű csomópont felszámolása és kapacitásbővítő fejlesztése volt. Eddig ugyanis a járművek a Leiningen utcáról a Mikepércsi útra egy forgalmi sávból tudtak balra, egyenesen és jobbra haladni. A fejlesztés eredményeként jobbra kanyarodó sáv épült 100 méter hosszban, melynek segítségével a járművek önálló sávból tudnak jobbra kis ívben a városközpont irányába kanyarodni. A csomópontban az ivóvíz- és a hírközlési vezeték-kiváltás is történt. A kivitelező D-Profil Kft. volt. A fejlesztés a felkészült kivitelezőnek köszönhetően határidőre befejeződött. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg nettó 48.032.630 forint értékben. 

A NIF közlése szerint a „Debreceni szűk keresztmetszetű közlekedési elemek, csomópontok átépítése” programcsomag megvalósítása során újabb három helyszínen van folyamatban közbeszerzési eljárás, így a tél elmúltával folytatódnak a már megkezdett feladatok az alább helyszíneken: 4814. jelű összekötő út (Vágóhíd utca) jobbra kanyarodó forgalmi sáv megvalósítása; 33. sz. főút 105+675 km szelvényében lévő körforgalmi csomópont (Auchan) átépítése; 35. sz. főút, Böszörményi út – Békessy Béla utcai csomópont jobbra kanyarodó forgalmi sáv megvalósítása. 

A Leiningen utca és a Mikepércsi út csomópontjában történt beruházás eredményéről a helyszínen tájékozódott Pósán László országgyűlési képviselő és Vadon Balázs, a terület önkormányzati képviselője 2020. november 23-án. Amint azt Pósán László elmondta, ez a csomópont-átépítés, illetve bővítés kapcsolódik ahhoz a városi programhoz, melynek célja, hogy bővítsük a közúti csomópontok áteresztő képességét. Azzal, hogy ebben a csomópontban megépült a jobbra kanyarodó sáv, jelentősen meg lehetett növelni a kereszteződésnek kapacitását is. 

Vadon Balázs önkormányzati képviselő szerint a Leiningen és a Mikepércsi úti kereszteződésének kapacitásbővítő átépítésére nagy szüksége volt a környéken élőknek, hiszen a reggeli csúcsforgalomban eddig sokat kellett várakozniuk arra, hogy a kereszteződésen át tudjanak haladni. A kivitelező rekord-gyorsasággal bonyolította le ezt a munkát, s a becsatlakozó kerékpárút és gyalogutak korrekcióját is elvégezte.

Fotó: Miskolczi János