Nem minden településen lesz kötelező a köztéri maszkviselés – ezek a hajdú-bihari városok érintettek

Helyi hírek
Koronavírus

Adott egy kis munkát a polgármestereknek a magyar kormány. A kormány Facebook-oldalán megjelent posztban pontosították Orbán Viktor kedd esti bejelentését, e szerint:

csak a 10 ezer főnél népesebb településeken lesz kötelező a közterületeken a maszkviselés, és ezeket a területeket polgármesterek jelölik ki.

További könnyítés, hogy sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken ezután sem lesz kötelező a maszkhasználat.

Hajdú-Bihar megyében kilenc településen élnek 10 ezernél többen, tehát az alábbi városok lakó figyelheti árgus szemekkel a polgármesterük közösségi oldalát: Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Püspökladány, Balmazújváros, Hajdúnánás, Berettyóújfalu, Hajdúsámson, Hajdúhadház.

A legújabb védelmi intézkedések

Szerda nulla órától – este 8 óra és reggel 5 óra között – kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. Ezzel összefüggésben a vallási közösségeket a kormány arra kérte, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Magán és családi rendezvények (például születésnap) úgy tarthatóak meg, ha azon maximum tízen vesznek részt.
Temetésen legfeljebb ötvenen lehetnek.

Az esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott emberek vehetnek részt.
Kitértek arra is, hogy a kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

1 thought on “Nem minden településen lesz kötelező a köztéri maszkviselés – ezek a hajdú-bihari városok érintettek

  1. ezzel csak tovább súlyosbítja a helyzetet, met semmilyen intézkedés nincs ami valós megoldást hozhatna, a maszkhasználat kiterjesztése a fő helyzetromboló tényező. valós megoldás az immunrendszer erősítésében rejlik sem maszk, sem oltás nem lesz hatásos soha, csak a helyzet súlyosbítása, és a vesztes oldalra kerülés záloga. nyertes oldalra kizárólag az immunerősítés visz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük