A Déri Múzeum novemberi kiállításai és programjai

Helyi hírek

KIÁLLÍTÁSOK

Állandó kiállítások

Munkácsy Terem

Tallér, tombak, solidus

Új minitárlat nyílt október végén a Déri Múzeum állandó kiállításán nem látható numizmatikai gyűjteményből. A Képtárban, Benjamin Block Eszterházy Pálról készült festményéhez Eszterházy „Fényes” Miklós ezüst tallérja került a portré terembe. Munkácsy Mihály „Búsuló betyárjához” Rónay Attila iparművész 2004-es tombak plakettje társul. Kovács Mihály Botond vitézéhez VII. Konstantin arany solidusa, Madarász Viktor Mátyás királyról készült képéhez Hunyadi János kormányzó aranyforintja kapcsolódik. Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című képéhez I. (Nagy) Szulejmán szultán arany szultánija, míg Madarász Viktor ónodi országgyűlést ábrázoló festményéhez Bocskai István tízdukátos aranya került. A különleges vitrinek és érmek egy, a későbbiekben a Déri Múzeum minden állandó kiállításán átívelő numizmatikai látványosság első darabjai.

Polgári sikk
időszaki kiállítás
A Déri Múzeum iparművészeti gyűjteményének gazdag anyaga a múzeum állandó kiállításában számos helyen szerepel, de önállóan nem jelenik meg. Ezt pótolja a „Polgári sikk” című kiállítás, melyben a nagyközönség elé eddig soha nem látott, vagy több évtizeddel ezelőtt bemutatott tárgyak kerülnek. A tárlat a polgárosodó Debrecen elegáns női ruháit, kiegészítőit mutatja be, a divat változásait a kiegyezéstől a háború kitöréséig. A múzeumi raktár előbukkanó kincsei egyszerre nyújtanak szórakoztató és elgondolkodtató élményt a látogatóknak. A kiállítás rendhagyó katalógusa egyfajta divatlapként ad betekintést egy tárlat létrejöttének kulisszái mögé.
Látogatható 2020. november 15-ig

Legújabb kincseink
időszaki régészeti kiállítás
Új időszaki minitárlattal gazdagodott a Déri Múzeum. A Legújabb kincseink címet viselő kiállításon, a múzeum Régészeti Tárának közelmúltban napvilágra került, rendkívül értékes darabjaival ismerkedhetnek a látogatók a Kupolában. Földbe rejtett aranykincsek a bronzkorból, kora avar kori nemesfém ékszerek.
Látogatható: 2020. december 31-ig

Szomszédolás – Botanica Historica
a Természettár Botanica Historica kiállítása a Déri Múzeum Kávézójában
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja
Látogatható: 2020. szeptember 29.–november 11. között
Vendégül látjuk a Természettár Botanica Historica kiállítását. A kiállításon kilenc nagy növényrajzoló összesen 90 darab munkája tekinthető meg A/3-as méretű kép formájában. A tárlat az 1600-as évektől egészen az 1930-as évekig készült növényrajzokat mutatja meg, a képek mellett pedig egy rövid életrajz is olvasható az alkotókról. Ezek a rajzok azért nagyon fontosak, mert abban a korban a fényképezőgép mint olyan még nem létezett, viszont már akkor is javában íródtak a nagy természetrajzi könyvek, melyekben gyönyörű alkotások formájában elevenednek meg a növények, ráadásul kiválóan használhatók például ma is a botanikai ismeretek megszerzéséhez.

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell…”
Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása
A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből harmadik alkalommal készült válogatásban a művész közismert szobrait, rajzait, domborműveit tekinthetik meg a látogatók.
(Debrecen, Péterfia u. 28.)

 

PROGRAMOK
Minden programunk regisztrációköteles!
Regisztrálni a http://www.derimuzeum.hu/regisztracio oldalon lehet

2020. november 8. (vasárnap) 10.00-13.00
Tematikus nap a Botanica Historica című kiállításban
Váradi Zoltán, a Természettár vezetőjének előadása
Múzeumpedagógiai foglalkozás
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja
Regisztrálni a http://www.derimuzeum.hu/regisztracio oldalon lehet.

2020. november 19. (csütörtök) 16.30
Az ókori Egyiptom tárgyai európai szemmel – Egyiptom ma III.
Látogatás a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumában
Dr. Hajdú Zsigmond régész, főmuzeológus vetített képes előadása Egyiptomról
Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem
Regisztrálni a http://www.derimuzeum.hu/regisztracio oldalon lehet.

2020. november 27. (péntek) 17.00
A CÍVISVÁROS RÉGÉSZETI ÖRÖKSÉGE
Az elmúlt évtizedek új kutatásait bemutató régészeti előadás-sorozat
A római császárok idején
Dr. Istvánovits Eszter (Jósa András Múzeum, Nyíregyháza) vetített képes előadása
Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem
A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Regisztrálni a http://www.derimuzeum.hu/regisztracio oldalon lehet.

https://www.derimuzeum.hu/