Indul a tűzifaosztás Debrecenben

Helyi hírek

A rászorulók háztartásonként a korábbi évekhez képest nagyobb mennyiséget, 7,5-7,5 mázsa tüzelőt kapnak, amelyet a Dekert Nonprofit Kft. munkatársai felaprítva szállítanak ki a jogosultaknak.

Az egyéni választókerületi képviselők és a debreceni önkormányzat szociális osztályának javaslata alapján 2020. november 2-től november 14-ig 250 rászoruló részére osztanak ki tűzifát Debrecenben. A téli időszak beköszöntével a városi beruházások során kitermelt faanyagból jelentős mennyiséget, csaknem 170 tonnát ad át a debreceni önkormányzat a jogosultak részére. A faanyagot a Dekert Nonprofit Kft. közfoglalkoztatásban lévő munkatársai aprítják fel tüzelésre alkalmas méretűre, majd legkésőbb november 14-ig szállítják ki a debreceni rászoruló családok részére.

További két módon segíti még a debreceni önkormányzat tűzifával a rászorulókat. 2016 óta lehetőség van arra, hogy a jogosultsággal rendelkező kérelmezők a lakásfenntartási támogatást természetbeni támogatásként tűzifában kapják. A jogosult részére egy év időtartamra összesen 15 mázsa tűzifát igényelhetnek. (Ez a támogatás kérelemre állapítható meg, amelyet a Szociális Osztályon lehet benyújtani. A jogosultsági feltételek vizsgálata hatósági eljárás keretében történik.) 2020-ban eddig 92 esetben állapították meg ilyen jellegű támogatást.

Krízishelyzetben lévő rászorulók pedig – a rendőrség, a családsegítők, a mezőőri szolgálat vagy az önkormányzati képviselők javaslatára – ebben az évben is kaphatnak 7,5-7,5 mázsa tűzifát. 2020. január hónapban 28 krízishelyzetben lévő kapott segítséget.

A kormány meghirdette a 2020. évi szociális tüzelőanyag programot, amelyhez 5 milliárd forintot bocsát az önkormányzatok rendelkezésére.

A szociális tüzelőanyag program 2011 óta működik, és az ötezer főnél kisebb lakosságszámú településeken élők tüzelőanyag felhasználásához járul hozzá. Ebből adódóan a debreceni önkormányzat ebben a programban nem vehet részt, de saját költségvetésből a fent felsorolt módon segíti a rászorulókat a tűzifához jutásban.

Fotó: Miskolczi János