Református püspökkel adták át az új gyermekfogászati rendelőt Debrecenben

Helyi hírek

A Füvészkert utca 4. alatt új, korszerű eszközökkel felszerelt iskolafogászati rendelőt adott át Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Papp Csaba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetének (DAEFI) igazgatója 2020. szeptember 17-én.

Amint azt az avatón Fekete Károly püspök elmondta, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete kereste meg az egyházat azzal, hogy az iskolafogászati ellátás fejlesztése érdekében tudnának-e helyiséget biztosítani. A Füvészkert utca 4. alatti épületben – mely néhány éve már az egyház tulajdonában van – korábban is voltak orvosi rendelők, így a szükséges felújítás után az egyik helyiség ismét alkalmassá vált egészségügyi feladatok ellátására. Ez az iskolafogászat a református egyház fenntartásában működő köznevelési intézmények – óvodától a középiskoláig – gyermekeinek fogászati ellátását szolgálja a megelőzési tevékenységtől, a szűrővizsgálatokon át a szükségessé váló kezelésekig. A fogszabályozási szakellátást is nyújtó ellátóhelyen összesen 2700 gyermek helyben történő iskolafogászati ellátása válik lehetővé. A rendelő az említett nevelési-oktatási intézmények közelében van, így a vizsgálatokon való részvétel a korábbinál kevesebb időráfordítást igényel. Fekete Károly hangsúlyozta: remélik, hogy az iskolafogászatot felkeresők egészségtudatos életet folytatnak majd felnőtt korukban is.

Széles Diána alpolgármester szerint Debrecen gondoskodó város, mely a családok segítése érdekében ebben az esetben gondoskodó egyházzal és gondoskodó egyetemmel fogott össze. A városban összesen 38.000 gyereket érint az iskola-egészségügyi rendszer tevékenysége. Az iskolavédőnői szolgálat működési feltételeit már teljes egészében megújította az önkormányzat, s ma már az iskolafogászatok fejlesztésén van a sor. A város hosszú távú célja az iskolaegészségügyi rendszer teljes infrastrukturális megújítása – hangsúlyozta az alpolgármester. A Füvészkert utca 4. alatti iskolafogászati rendelő kialakítása összesen több mint 11 millió forintba került, melyből 5,5 millió forintot a református egyház biztosított.

Papp Csaba, a DAEFI igazgatója elmondta: az iskola-egészségügyi feladatok az iskolaorvosi, iskolavédőnői, az iskolafogorvosi feladatellátást foglalják magukban. Debrecenben összesen 17 iskolaorvosi, 31 iskolavédőnői és 28 iskolafogászati körzetben zajlik az óvodás kortól a középiskola befejezéséig a nevelési-oktatási intézménybe járó gyerekek iskola-egészségügyi ellátása. Mivel a gyerekek évente kétszer vesznek részt a szűrővizsgálatokon, ez összesen évi 76.000 alkalmat jelent. A Füvészkert utcai rendelő két iskolafogászati körzet működését teszi lehetővé, így a DAEFI két fogászati kezelőegységet szerzett be egészségbiztosítási finanszírozás segítségével, melyekhez az orvosszakmai tárgyi eszközöket is biztosítja.

Papp Csaba kiemelte, hogy az itteni fogászati ellátásban is a gyerekek fogainak védelme érdekében a lehető legjobb minőségű anyagokat használják. A DAEFI igazgatója külön is megköszönte Tiszántúli Református Egyházkerületnek, Debrecen önkormányzatának, valamint Sike Gyula és Cseh Anna fogszakorvosoknak a rendelő létrehozásához nyújtott segítségét.