vasúti átjáró, vonat

Betontömböt tett egy intercity vonat elé Debrecenben – súlyos pénzbírságot kapott

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2020. szeptember 16-án hirdetett határozatot annak a 27 éves férfinak az ügyében, aki egy betontömböt tett a sínpályára, egy intercity vonat elé. A bíróság közlekedés biztonsága elleni bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt 392.000 forint pénzbüntetésre ítélte, illetve kötelezte közel 78 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egyik gyermekkorú ismerősével 2018. július 20-án 18 óra 45 perc körül Debrecenben, a Kassai út mellett található 100-as számú nyílt vasúti pályatest mellett sétált. Ebben az időben közlekedett Nyíregyháza felől Debrecen irányába egy intercity vonat, amelyen a mozdonyvezetőn és a vonatkísérőn kívül 120 utas tartózkodott. A közlekedő vonat elé a vádlott egy 40×40 centiméteres betontömböt helyezett a sínpályára. A mozdonyvezető ezt észlelve a 100 km/h-val közlekedő vonat sebességét 76 km/h-ra csökkentve fékezett, az ütközést azonban elkerülni már nem tudta, a mozdony a betontömböt a sínekről kiütötte. Az eset során a mozdonyban anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt. A vádlott magatartásával a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette, a bűncselekményben a gyermekkorú nem vett részt.

A bíróság döntése nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott az ítéletet tudomásul vette.