Nagy elismerést kapott Debrecen és az észak-alföldi régió

Helyi hírek

A magyar városok és régiók által elhozott díjak száma az idén az eddigi legmagasabb a Financial Times kiadványa, az fDi Magazin 2020-as rangsorában. Budapest mellett Debrecen, Miskolc, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém, Közép-Magyarország és az Észak-Alföld kiemelkedő helyet foglalnak el a jövő európai városainak és régióinak listáján.

Az eredmények összhangban vannak a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) stratégiai célkitűzésével, amely arra törekszik, hogy az fDi-befektetők számára országszerte azonos színvonalú támogatást nyújtson az adott önkormányzatok együttműködésére építve. Debrecen a Financial Times nemzetközi tőkeáramlással és befektetésekkel foglalkozó fDi Magazinjának felmérésén kategóriájának második helyezettje lett. A közép-kelet-európai városok közül Debrecen az első, amely egymást követően két periódusban is a TOP 3-ban szerepel!

Az idei rangsor összeállítása során 505 helyszínről (319 város, 148 régió és 38 LEP – Local Enterprise Partnership, helyi növekedési központhoz tartozó körzet) gyűjtöttek adatot, öt kategóriában: gazdasági potenciál, humán tőke és életmód, költséghatékonyság, összekapcsolhatóság és üzleti barátságosság. Ezen kívül a hatodik kategória, az fDi-stratégia kapcsán pályázni lehet, s 161 pályázati anyagot pontozott az fDi bíráló bizottsága.

2012 óta hozza nyilvánosságra a legjobban teljesítő európai városok tízes listáját a Financial Times magazinja. Debrecen – lakosságszámát tekintve – a small cities kategóriájába tartozik (100 ezer és 350 ezer fő közötti számú lakos). 2018-ban első helyezést ért el Debrecen ebben a kategóriában a legjobb tőkevonzó befektetési stratégiával rendelkező európai városok között. Így megkapta A jövő európai városa címet, amelyet két évig viselhetett. Debrecen  idén ismét részt vett a versenyben és az izlandi főváros, Reykjavik mögött második helyezést ért el. Debrecenen kívül nem volt még olyan közép-kelet-európai település, amelyik két egymást követő megmérettetésen dobogós helyezést ért volna el ebben a kategóriában. Csak egy városnak, az angol Derby-nek sikerült ugyanez, amely két éve Debrecen mögött a második, most szintén mögöttünk a harmadik helyezést érte el.

Az európai nagyvárosok között Budapest a negyedik helyet érte el, míg Miskolc a small cities kategóriában – története során először került a TOP 10-be – az ötödik helyen zárt.

A városok mellett a régiókat is díjazták. Közepes méretű európai régiók között az észak-alföldi régió a költséghatékonyság kategóriában a 3. helyen szerepel egy boszniai és egy romániai régió után.

A legutóbbi döntés óta – részben a fDi-díjnak köszönhetően is – jelentősen erősödött Debrecen gazdasága. 2018-ban Európában az év legnagyobb befektetési döntése volt a BMW Group új debreceni gyára építésének bejelentése. 

A Financial Times elismeréseit megalapozó elmúlt 3 évben számos nagyobb beruházást sikerült Debrecenbe és a régióba hozni, valamint a már itt lévő cégek közül is néhányan újra befektetettek vagy bővítettek. 2017-ben 155 millió euró értékben befektetve és 1.790 új munkahelyet teremtve az Alföldi Tej, a thyssenkrupp, a Diehl Aviation vagy a Krones emelhető ki. 2018-ban történt a régió és Európa legnagyobb beruházásának, a BMW AG új gyárának, valamint a Vitesco Technologies (Continental) betelepülésének bejelentése 1.100 millió euró értékben, 1.450 új munkahellyel. A thyssenkrupp 2019-ben újra befektetett, ezen felül megkezdte építkezését a Bürkle, a Deufol és az Amazonen-Werke Kft. 280 új munkahelyet teremtve, 125 millió euró értékben. 2020-ban is több cég (Sensirion, 4iG, BHS Trans) Debrecenbe érkezését is bejelentette a város vezetése.

Ha a három év (2017-2019) teljesítményét összeadjuk, akkor 1380 millió euró befektetés érkezett Debrecenbe 3520 új munkahelyet teremtve.

A város hosszú távú célja, hogy a régió egyre inkább erősödő gazdasági, oktatási és kulturális központja legyen, megerősítve közép-kelet-európai vezető pozícióját. 

Fotó: Miskolczi János