Újabb Cívisporta emlékpont létesült Debrecenben

Helyi hírek

Újabb emlékpontot avatott a Civisporta.hu online helytörténeti portál szeptember 2-án a Debrecen, Simonffy utca 54. szám alatti háznál tartott rendezvényen, ahol az 1919-1920-as események következtében elhalálozott civil áldozatok előtt tisztelgő közös táblát helyeztek el a Cívisporta folyóirat helytörténeti kutatói és a VitalPort Egészségcentrum munkatársai.

– Idén száz éve annak, hogy 1920. június 4-én aláírták a trianoni békediktátumot. Előzményként azonban ki kell térnünk Debrecen történetének is egyik olyan fontos mozzanatára, amelyet a történelemkönyvek nagy része szinte alig említ – fogalmazott avatóbeszédében Balogh László Podmaniczky-díjas helytörténeti kutató.

civisporta.hu társszerkesztője kiemelte: amikor az antanthatalmak 1919-1920. között egyaránt megszállás alatt tartották a Tiszántúlt, s így a cívisvárost, ez idő alatt civilek is áldozatul estek a katonai atrocitásoknak. Napjainkig csak néhány városban – köztük Hódmezővásárhelyen és Apátfalván – állítottak számukra mementót. Idén azonban közösségünk is táblát avat polgári áldozataira emlékezve – hangsúlyozta Balogh László.

Az emléktábla elhelyezésénél azért esett a választás a Simonffy utca 54. szám alatti házra, mivel az egyik ártatlan áldozat itt lakott. Az újabb Cívisporta emlékpont létrehozását támogatta Kulcsárné Tasnádi Ilona, a VitalPort Egészségcentrum képviselője, aki egyben az épület tulajdonosa is.

civisporta.hu 2017 tavaszán kezdte meg működését azzal a céllal, hogy egyrészt előtárja és közzétegye a Debrecen helytörténetével kapcsolatos legújabb kutatások eredményeit, egyben publikációs lehetőséget nyújtva a helytörténettel foglalkozó szakemberek számára.

Első alkalommal 2019 decemberében a Vámospércsi úton, majd ezt követően idén január végén a Belvárosi Borkóstoló falán helyeztek el Cívisporta emlékpont táblát.

1 thought on “Újabb Cívisporta emlékpont létesült Debrecenben

  1. Tisztelt Szerkesztőség!
    Ezzel a táblával több gond is van. Jó magam már a 90-es években kikutattam Debrecen román megszállását.
    Természetesen forrásokat méghozzá eredeti források felhasználásával. A teljes és helyes névsor meg van nekem.
    Hiányos a tábla és pontatlan. Felületes, elnagyolt és nem alapos kutatásnak ez az eredménye. Hasonlóan Debrecen utcakataszteréhez amit szintén alaposan átnéztem és tele van hibákkal, pontatlanságokkal, tévedésekkel sajnos nem egy helyen butaságokat ír. Több hónapon keresztül kutattam ki elég alaposan. Ezt így a Cívis Értéktár meg befogadta. Mind a két dolog Debrecent blamálja. Ezt jeleztem is több felé. Debrecen teszi magát nevetségessé. Nem engem blamál. Ha valaki magát helytörténeti kutatónak nevezi akkor nem követhet el alapos és súlyos hibákat. Tévedni emberi dolog. Na de ebbe a két esetben csúfos kudarc mind a kettő. A rossz tábla meg kint virít. De az utcakataszter is használhatatlan. Hiába is próbálják az ellenkezőjét állítani. Én meg a forrásokra hivatkozva tudom az igazamat állítani. Még ki is tüntették. Elképesztő. Debrecen magát csapja be a a rosszat és helytelent elfogadja. Mert mind a kettőt cáfolni lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.