Debrecen polgármestere is bekerült a Magyar Tenisz Szövetség elnökségébe

Helyi hírek

Lázár Jánost, az Orbán Viktor által kijelölt egyetlen jelöltet választották meg elnökké a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) hétfői tisztújító közgyűlésén.

A fideszes országgyűlési képviselő egyedüli jelöltként indult a tisztségért, és egyhangúlag, 156 igen és két érvénytelen szavazattal választották meg.

Az alelnök Markovits László, a Vasas SC elnöke, korábbi válogatott játékos lett, aki 132 voksot kapott.

A Juhász Gábor főtitkár által levezetett közgyűlés – melynek az óbudai Nemzeti Edzés Központ adott otthont – nyitányán felolvasták a küldötteknek a lemondott Szűcs Lajos elnök levelét, aki kilenc és fél év munkáját megköszönve búcsúzott el a tagságtól. A küldöttek elsőként megszavazták, hogy az elnökség az eddigi hét helyett 11 főre nőjön.

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Tenisz Szövetség tisztújító közgyűlésén, ahol a szervezet elnökévé választották 2020. július 27-én. MTI/Illyés Tibor

Lázár János programbeszédében kiemelte, hogy teniszezni jött, nem fideszezni, és segíteni, nem pedig elfoglalni. Elmondta, hogy “kívülről” jön, nincsenek sportvezetői ambíciói, s a következő egy évben az a célja, hogy békét teremtsen, és lezárjon egy korszakot. Úgy vélekedett, hogy az MTSZ-beli anyagi viták december 31-ig rendezhetők, januártól pedig új korszak nyílhat, majd a tokiói olimpia után a többi sportszövetséghez hasonlóan újabb tisztújítás következhet. Hangsúlyozta, hogy olyan elnökséget szeretne, amelynek nincs köze a szakmai munkához, nem “kivenni” akar a teniszből, távol van a múlt csatáitól, és nem felelős az elmúlt időszak elszámolási nehézségeiért.

“Több fiatalra, tömegbázisra van szükség, és presztízsberuházások helyett befelé kell élnünk. Több lehetőséget kell teremteni a vidéknek, az eddiginél több együttműködéssel”

– fejtette ki Lázár János.

Lázár János kérésének eleget tettek a küldöttek, azt a kilenc személyt választották be az elnökségi tagok közé, akiket ő szeretett volna – összegez a Nemzeti Sport. Az alelnöki posztra egyedül Markovits László pályázott, a Vasas elnöke, korábbi válogatott teniszező 132 voksot kapott. Ahhoz, hogy valakit valamilyen pozícióba beválasszanak, 82 szavazatra volt szükség, ezt mind a kilenc említett ringbe szálló magabiztosan megugrotta. Zwack Sándor 154, a debreceni polgármester Papp László 151, Noszek Péter 140, Schmitt Gréta és Lantos Csaba 132, Vágó László 126, Nagy Zoltán 125, a zalaegerszegi polgármester Balaicz Zoltán 123, míg Nagy Zsolt 100 szavazattal került be az új, kibővített elnökségbe.

Májusban a Vidéki Tenisz, a Teniszezők a Teniszért, valamint a Tiszta Tenisz mozgalom közösen Bardóczky Kornélt javasolta az MTSZ szakmai elnökjelöltjének. A korábbi sokszoros Davis Kupa-válogatott játékos vasárnap közölte, a korábbi egyeztetések eredményeként ha Lázár János megkapja az elnöki felhatalmazást, akkor ő az MTSZ szakmai munkájában fog aktív szerepet vállalni.

A hétfői rendkívüli közgyűlés előzménye, hogy május 13-án öt elnökségi tag – Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba – lemondott tisztségéről. Juhász Gábor főtitkár előzőleg jelezte, hogy a szövetség pénzügyi helyzete miatt egy teljes körű pénzügyi átvilágításra volt szükség, amelyet februárban – Richter Attila akkori főtitkár lemondása után – rendelt el az elnökség. Egy független pénzügyi tanácsadó cég április 21-én készült el az átvilágítással, melynek eredményeképpen az MTSZ 3,533 milliárd forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül.

A közgyűlésre eredetileg június 12-én került volna sor, ám akkor a járványügyi korlátozások fennállása miatt el kellett halasztani.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.