Tovább csökkentenék a császármetszések számát a debreceni klinikán

Egyetem Helyi hírek
A Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikáján jelentősen csökkent, így most jóval az országos átlag alatt van a császármetszések aránya. Ez elsősorban az új szakmai protokollok bevezetésének köszönhető. A cél, hogy a jövőben egyre több terhesség végződjön spontán szüléssel.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán több próbálkozás ellenére is, hosszú ideig 40 százalék körül maradt a császármetszések aránya. Az elmúlt hónapokban azonban az új szakmai protokolloknak és a szakemberek hozzáállásának köszönhetően a császármetszések összes szüléshez viszonyított aránya (császármetszés-frekvencia) jelentősen csökkent.

Azt láttuk, hogy korábban elsősorban a szülés „siettetése” miatt emelkedett a császármetszések száma. Ezért a nemzetközi szakmai irányelvek szerint kidolgozott protokollokat vezettünk be. Meghatároztuk többek között a beavatkozások sorrendjét, azt, hogy mennyi időnek kell eltelni, hogy egy adott beavatkozás megtörténjen, és leírtuk a szülés megindításának pontos lépéseit is. Emellett a protokoll arra is kitér, hogy milyen feltételek teljesülése esetén végezhető császármetszés

– ismertette Lampé Rudolf, a klinika igazgatója.

Az intézményben áprilisban a szülések 32, májusban pedig 33 százaléka végződött császármetszéssel, ami országos viszonylatban is figyelemre méltó, hiszen a hazai átlag meghaladja a 40 százalékot. Az eredmény azért is jelentős, mert a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája hármas progresszivitási szintű, azaz itt látják el a régió komplikáltabb eseteit is, amelyek sokkal gyakrabban végződnek császármetszéssel, például ikerterhességek, vagy különböző fejlődési rendellenességek esetén. A bevezetett szakmai irányelvek betartását folyamatosan ellenőrzik az intézményben.

Nincsenek illúzióink, tudjuk, hogy ebben a jó eredményben szerepet játszott a koronavírus-járvány, illetve a veszélyhelyzet miatti megszorítások is, de azt kell látni, hogy működik, működhet így is. Ha ezt az arányt a jövőben tartani tudnánk, az már nagy előrelépés lenne

– jelentette ki Lampé Rudolf.

A császármetszések arányát a klinikán szülésfelkészítő tanfolyamok indításával is csökkentenék. A programokon szülészek, altatóorvosok, gyermekgyógyászok, védőnők, szülésznők és pszichológusok tájékoztatják az anyákat a lehetőségeikről, a családbarát szülészeti- és újszülött ellátásról. A tanfolyamon a császármetszés esetleges negatív hatásairól is hallhatnak a résztvevők.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy spontán szülésnél kisebb a kockázata a különböző betegségek kialakulásának az újszülöttnél, és az anyának is sokkal kevésbé megterhelő, mint a császármetszés. Természetesen amennyiben indokolt, a császármetszés egy életmentő beavatkozás, ez nem megkérdőjelezhető, de ha a spontán szülés a jobb választás az anyának és a babának, akkor azt javasoljuk

– hangsúlyozta a Szülészeti Klinika igazgatója.

Lampé Rudolf hozzátette: az intézményben arra is törekednek, hogy a spontán szüléseknél kerüljék a rutinszerű gátmetszést. A beavatkozás arányát az elmúlt fél évben a korábbi több mint 60-ról 30 százalékra csökkentették. Előfordulhat olyan helyzet, amikor ez indokolt, de a szakember szerint nem szabad a teljesen egészséges, spontán szülő nőket olyan beavatkozásnak kitenni, ami akár kárt is okozhat, megelőző funkciója pedig nem bizonyított.

unideb.hu