Nem mindenki tartja jó ötletnek, de elfogadta a debreceni közgyűlés a Loki átvételét

Helyi hírek Sport

A debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön egyórás vita után – 26 igen és 3 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett – úgy döntött, hogy a város tulajdonba veheti a DVSC labdarúgócsapatát.
Papp László az előterjesztés ismertetésekor úgy fogalmazott,

akiben debreceni szív dobog, tudja, mit kell tenni ebben a helyzetben.

A polgármester szerint a Szima Gáborral való kapcsolat elfáradt, s ugyan a DVSC sikertörténete a város sikertörténete, a múltból nem lehet építkezni, mindig a jövőt kell figyelni. Reményei szerint a Loki csak egy szezont tölt majd a másodosztályban. Egyébként a DVSC új igazgatóságában a Szima család nem képviseltetné magát.

Szima Gábor kiszállt a DVSC-ből

Papp László erősebb társadalmi beágyazottságot szeretne a debreceni futball körül, és a női kézilabdacsapatnál már bevált modellt szeretné alkalmazni. A kéziseknek a város és a vagyonkezelő is biztosít szponzorációt.

A DK színeiben Vaszkó Imre milliárdos lyukakat emlegetett a debreceni költségvetéssel kapcsolatban, míg párttársa, Gulácsi Anna szerint azt rebesgetik, hogy az NB I-et átalakítják, és a Loki mégis az első osztályban lép majd pályára.

Az MSZP-s Madarasi István szerint nem egészséges az a gazdasági konstrukció, ami alapján működött a klub. Vagy magán- vagy önkormányzati tulajdonban kell működnie. Most a tiszta viszony megteremtése a fő vezérlő elv, meg kell teremteni a működési formát. Állítása szerint több olyan vállalkozóval beszélt, akik azért nem támogatták a csapatot, mert Szima volt a többségi tulajdonos.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum elnöke úgy látja, Debrecenben sokan felháborodtak a DVSC-vel kapcsolatos terven. Módosító indítványokat tett arra, hogy javasolják az MLSZ-nek, hogy legalább 16 csapatos legyen az NB I, és mondja fel a kormány a kaszinókoncessziót, olyan jöjjön, aki támogatja a csapatot. 300 milliónál többet a vagyonkezelő ne költsön a DVSC-re, egy éven belül a tulajdon 51 százalékát értékesítse a város. Papp László szerint arra, hogy egy éven belül eladják a klubot, nincsenek meg a feltételek. Támogatókat keresnek.

Ahogy Papp László polgármester, úgy a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés sem támogatta a módosító javaslatokat.
Papp László szerint az első két kérdésben nincs illetékességük, azt pedig, hogy mennyivel és meddig kell az önkormányzatnak anyagilag támogatnia a Lokit, az új működési modell kialakítása után lesz látható. Megjegyezte ugyanakkor, “nem akarja a város költségvetését a Lokira költeni”, arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a Loki átvételéről, illetve az új igazgatóság és felügyelőbizottság összetételéről szóló határozatot, amelyet a polgármester pénteken a DVSC közgyűlése elé terjeszt.

Kósa Lajos a Loki önkormányzati kézbe kerüléséről: ha a Csokonai Színházat támogatjuk, az rendben van

A közgyűlés javaslata szerint a cég igazgatóságába a következő személyeket választhatja meg a DVSC taggyűlése: Szabó Péter, Sásdi András, Katona Zoltán, Cserháti Gabriella, Makray Balázs, Becsky András és Szabó Miklós. Cégvezetőnek újabb egy évre Róka Gézát javasolják, a felügyelő bizottság tagjainak pedig Bács Zoltánt, Madarasi Istvánt és Kovács Istvánt. Az igazgatósági és az fb-tagok tevékenységükért nem kapnak majd díjazást a javaslat szerint.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük