Közel 300 fő, köztük 50 gyermek állt sorba ételért Debrecenben

Helyi hírek

Májusban is nagyon sokan voltak a Morzsapartin, de most még annál is többen vártak az ételre – olvasható az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület közleményében.

Mint fogalmaznak, a “hivatalos” kezdés előtt egy órával már legalább százan álltak a Petőfi tér fái között, és várták, hogy a gazdag választékból válogassanak, megtöltsék dobozaikat, szatyraikat. A “parti” végére – becslések szerint -közel 300 főt vendégeltek meg. A választékban többféle főétel, levesek, péksütemény, tartós élelmiszer, narancs, alma, krumpli, friss kenyér szerepelt. A gyerekeket külön finomsággal várták. Különösen nagy sikere volt a túró rudinak és az édes sütinek. De fogyott a sós sütemény is. 

Rengeteg új arcot láttunk, úgy látszik az elmúlt hónapok történései újabb emberek egzisztenciáját roppantotta meg. Sokan mondták, most voltak először, hálásak, mert így a családnak hétvégén nem kell nélkülöznie. Legalább 50 gyermek jött szüleivel a Morzsapartira, ennél szomorúbb látványt nem nagyon tudunk elképzelni. Úgy hisszük, mindannyiunk felelőssége, hogy Magyarországon, a 21. században egyetlen éhező gyermek sem legyen. 

A Morzsaparti “örökbefogadott” gyermeke, az öt éves Ferike is jött édesanyjával, és kétéves testvérével. Ferike ilyen alkalmakkor a családban a leghamarabb kel, és noszogatja a szüleit, igyekezzenek, nehogy lemaradjanak az ételosztásról. A mai nap egy nagy majommal vártuk a “fiunkat”, és mivel eddig lyukas cipőben járt, egy új cipőt is kapott. Látni kellett volna az örömtől sugárzó arcát. Akik jómódban élnek, el sem tudják azt képzelni, mit jelent egy nélkülöző kisgyermek számára, egy olyan cipőcske, aminek nem lyukas a talpa. Az élet egyéb dolgairól már nem beszélve. És hány Ferike él még hazánkban, akik nem tehetnek arról, hogy szegény családba hozta őket a gólya. 

A Morzsaparti csapat a mai napon elért a teljesítőképessége határára. Azt látjuk, egyre több vendégünk érkezik, de mind nehezebb gondoskodni arról, hogy mindenkinek jusson ennivaló. Annak ellenére, hogy a vártnál jóval többen jöttek, senki sem engedtünk haza üres kézzel. Köszönjük az eddigi felajánlásokat, adományokat, hálásak vagyunk mindenért, amit kaptunk. 

Úgy látjuk azonban, hogy a társadalom elesettjeinek a segélykiáltását csak kevesen hallják meg, a szolidaritás, a felebaráti szeretet kiveszőfélben van. Megdöbbentő, mikor azzal találkozunk, hogy a “csóringerek” -nek minek adunk, megérdemlik a sorsukat. Mondják ezt azok a tehetős, jómódú emberek, akik talán még kereszténynek is mondják magukat. Sajnos az Élelmiszerbank is lepattintott bennünket, nem tekintették – ki tudja, miért-partnernek az egyesületet. Ennek a módja egy külön misét megérne. Csak annyit jegyeznénk szerényen meg, úgy látszik, a farok csóválja a kutyát. 

A debreceni Morzsaparti csapat legközelebb július 18-án hívja meg vendégségbe a cívisvárosban élő nehéz sorsú embereket. Kérünk minden jóérzésű honfitársunkat, támogassa, segítse munkánkat. 

Kéréseink:

Várjuk debreceni éttermek, pékségek, jelentkezését, akik partnereink lehetnének abban, hogy még gyakrabban rendezhessünk Morzsapartit a városban; 

Várjuk a felajánlásokat, ételt, süteményt, tartós élelmiszert korlátlan mennyiségben;

Önkéntes segítőket is jó szívvel fogadunk, akik úgy érzik, tenni akarnak valamit a szegényekért;

Tiszta, használt gyerekruhákat, tanszereket, gyerekjátékokat is örömmel várunk. 

Pénzbeli adományokra is számítunk. Az egyesület számlaszáma:

Egy Morzsányi Szeretet Egyesület; Erste Bank; Számlaszám: 11600006–00000000—93568971

Email-cím: morzsapartydebrecen@gmail.com

– Lipcsei Andrea, az egyesület vezetője –