Jogerősen 6 év börtönbüntetést kapott a halálos droggal kereskedő férfi

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék 2020. június 10-én távmeghallgatás keretében tartott nyilvános ülésen hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, melyben az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2019. november 20-án bűnösnek mondta ki a vádlottat kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, oktatási feladatok ellátására rendelt épület közvetlen környezetében elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, valamint kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntettében.

A T.S. vádlott elleni büntetőügyben a Debreceni Járásbíróság 2018. november 27-én hirdetett ítéletében a férfit, mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 6 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntés ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítés, valamint téves jogi minősítés miatt jelentett be fellebbezést.

A törvényszék 2019. június 21-ei nyilvános ülésén megállapította, hogy az elsőfokú bíróság ítéletének indokolása a másodfokú elbírálásra alkalmatlan, mivel ténybeli indokolást egyáltalán nem tartalmaz, ezért az elsőfokú határozatot hatályon kívül helyezte.

A Debreceni Járásbíróság a megismételt elsőfokú eljárás lefolytatását követően 2019. november 20-án kihirdetett ítéletében a vádlottal szembeni szabadságvesztés büntetést 6 évben állapította meg, míg a közügyek gyakorlásától 6 évre tiltotta el.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, a vádlott és védője téves jogi minősítés, illetve enyhítés végett fellebbezett.

A Debreceni Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta – egy bűnjelről, illetve egy elírás kijavításáról rendelkezett -, egyebekben az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014. januárjában elhatározta, hogy marihuána, valamint amfetamin tartalmú por, azaz speed értékesítéséből tesz szert jövedelemre. A kábítószereket ismeretlen forrásból szerezte be, majd értékesítette a vele kizárólag e célból kapcsolatban álló személyek részére 2014. januárjától elfogásáig.

A vádlott 2015. szeptember 3-án délután egy debreceni iskolától néhány méterre leszólított egy gyermekeire várakozó nőt, akinek ingyenesen átadott egy fehér port tartalmazó műanyag zacskót. A nyomozás során lefoglalt tasak felületén amfetamint tartalmazó anyagmaradványt azonosítottak.

A vádlott 2015 szeptemberében vásárolt ADB-FUBINACA nevű pszichoaktív anyagot egy ismeretlen személytől. Úgy tervezte, hogy a kábítószer egy részét elfogyasztja, másik részét pedig értékesíti. 2015. szeptember 5-én este hívta fel a sértett, akivel később egy belvárosi nonstop élelmiszerbolt előtt találkoztak. A férfi legalább 5 gramm kábítószert vásárolt a vádlottól, amellyel barátaihoz ment, hogy közösen fogyasszák azt el. A négy barát azonban a pszichoaktív anyag felszívása után nem sokkal rosszul lett, majd mindannyian eszméletüket vesztették. Az Országos Mentőszolgálat másnap kora reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy egy férfi meghalt, három másikat pedig a DEOEC sürgősségi osztályára szállítottak. A férfi egyértelműen az ADB-FUBINACA által okozott mérgezésbe halt bele.

T. S. akkor este egy másik vevőtől is telefonhívást kapott. A vádlott neki is ugyanott – Debrecen belvárosában -, 10 ezer forint értékben adott el a pszichoaktív anyagból. A vevő két barátjával a Déri téren találkozott, ahol a frissen vásárolt kábítószer egy részét közösen elfogyasztották. Nem sokkal később mindhárom fogyasztó rosszul lett, ketten eszméletüket vesztették. Az OMSZ őket is a DEOEC sürgősségi osztályára vitte be, ketten életveszélyes állapotba kerültek a drogtól. A vádlott és az ügy többi szereplője is rendszeresen kábítószerezett, már a vádbeli napot megelőzően is.

Csizmadiáné dr. Pethő Tímea tanácselnök a határozat szóbeli indokolásakor kifejtette: a törvényszék az elsőfokú ítélet teljes körű felülbírálata során megállapította, hogy a járásbíróság az eljárási szabályokat betartotta, ügyfelderítési és indokolási kötelezettségének eleget tett. Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor helyesen tárta fel az enyhítő és súlyosító körülményeket, így a törvényszék a 6 év börtönbüntetést és a 6 év közügyektől eltiltást szükségesnek és elegendőnek ítélte meg.

A bíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett.