Debrecenben terítette a drogot a 16 éves fiú – döntött sorsáról a bíróság

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2020. május 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén egy hónapra elrendelte annak a 16 éves fiúnak a letartóztatását, aki a Budapesten beszerzett kábítószert Debrecenben értékesítette.

A megalapozott gyanú szerint a debreceni fiatal 2020. február elején társával megegyezett abban, hogy Budapestre utaznak, ahol kábítószert akartak vásárolni. A két fiatal egy budapesti férfitól körülbelül 100 darab extasy tablettát vett, amit nem sokkal később Debrecenben és vonzáskörzetében értékesítettek több személynek. A rendőrök az ügyben tudomásukra jutott információk alapján a fiú társát és azt a férfit, akitől Budapesten a drogot beszerezték korábban már elfogták.  A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztály nyomozói a beszerzett adatokat követően 2020. május 28-án elfogták a 16 éves fiatalt, akit bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt gyanúsítottként kihallgattak.

A bíróság a fiatalkorú vonatkozásában úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag letartóztatással biztosíthatók. A nyomozási bíró döntése során figyelemmel volt arra, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, valamint bűnössége megállapítása esetén a kiszabható szabadságvesztés 5 évtől 10 évig terjedhet, így tartani lehet attól, hogy elszökne, elrejtőzne. A fiú családi körülményei rendezetlenek, megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél a letartóztatás elrendelése nélkül jelenléte nem lenne biztosítható.

A bíróság álláspontja szerint a nyomozás további szakaszában több eljárási cselekmény elvégzése szükséges és megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a még ki nem hallgatott személyeket befolyásolná, tárgyi bizonyítási eszközöket elrejtene, a bizonyítást megnehezítené vagy veszélyeztetné.

Bár a 16 éves fiú büntetlen előéletű, azonban a Berettyóújfalui Járásbíróság 2020. január 30-án őt nem jogerősen 2 év 8 hónap javítóintézeti nevelésre ítélete társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt. Ezen kívül ellene üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt büntetőeljárás van folyamatban és a nyomozási bíró indokolása szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el.