Véradás a színházban – színház a véradásban

Helyi hírek

A véradóké a főszerep a Csokonai Színházban május 19-én: 14 és 17 óra között várják a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének önkéntesei és munkatársai a donorokat. A biztonságos körülmények között az ajándékozás sem marad el.

Először mehetnek vért adni a Csokonai Színházba a segítő szándékú emberek több, mint egy évtized után. A Legjobbkor nyitotta meg kapuit a Csokonai Színház a Vöröskereszt véradásának: a járványhelyzetben véradásokról kellett lemondani, emiatt és a biztonsági szabályok miatt átmenetileg sok donor kiesett a rendszeres véradásból. Sőt most, mivel több operációtípus újraindul, hirtelen megnőtt a vérigény. A Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének önkéntesei és munkatársai kérik, aki teheti, menjen el vért adni május 19-én 14 és 17 óra között a Csokonai Színház főbejáratához (Debrecen, Kossuth u. 10.). A vöröskeresztesek meglepetésekkel is készülnek. 

 

Biztonságos véradás: jöjjön, aki vért adhat

A koronavírus a vérkészítményekkel nem fertőz, de a véradók biztonságának megőrzéséért a véradóhelyszínekre csak olyan donorok léphetnek be, akik az elmúlt egy hónapban nem jártak külföldön, nem érintkeztek koronavírussal fertőzött – vagy valószínűleg fertőzött – beteggel, s nem észleltek magukon hirtelen megjelenő lázzal, köhögéssel, légszomjjal, erős izomfájdalommal járó betegséget. A véradások minden mozzanatát szigorú szabályok szerint szervezi meg a karitatív szervezet és az Országos Vérellátó Szolgálat; így a vért adók biztonságos körülmények között segíthetnek ismeretlen embertársaikon.

Egy donációval három ember élete menthető meg. Most a szokottnál is fontosabb, hogy a hazai vérkészletek folyamatosan egyenletes szinten álljanak készenlétben, ezért hangsúlyozzák a Vöröskereszt szervezői, hogy aki vért adhat, és az elmúlt 56 napban nem adott vért, jöjjön el és segítsen. 

 

’Színház az életért’

A Csokonai Színház sokadszor áll a véradás ügye mellé. Régi időkben véradóünnepségnek és véradásoknak adott otthont. A közelmúltban színészek adtak vért a magyar véradók napján, és népszerűsítették a véradást. 2017-ben – először a megyei véradások történetében – a Csokonai Színház színészei előadást tartottak vért adó donoroknak, akik mosolyogva-kacagva a tűről is megfeledkezhettek. A május 19-i véradással a tervek szerint nem ér véget ez a szolgálat: az eleven színház tervezi, hogy a jövőben lehetőségei szerint helyszínként vagy egyéb módon emlékezteti az embereket a közérdekű ügyre.