Fadarabbal ütötte le áldozatát a 18 éves rabló Nyíradonyban

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság távmeghallgatás útján 2020. május 7-én egy hónapra elrendelte annak a 18 éves gyanúsítottnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint kirabolt egy 52 éves férfit Nyíradonyban.

A gyanúsított 2020. május 4-én 13 óra körül a nyíradonyi városi temető mellett húzódó földúton találkozott a sértettel, aki kerékpárjával igyekezett a temetőhöz. A gyanúsított és a férfi egy rövid ideig beszélgettek egymással, majd a sértett tovább indult. Ekkor a 18 éves fiatal a férfi háta mögé került, a földről felvett egy körülbelül 60-80 centiméter hosszú fadarabot, amivel egyszer, nagy erővel fejen ütötte a sértettet.

A földön fekvő férfit a gyanúsított a fadarabbal tovább bántalmazta és követelte, hogy adja át az arany karikafülbevalóját és a nála lévő készpénzt. A sértett először átadta a fülbevalót, majd a fenyegetés hatására, félve a további bántalmazástól odaadta a nála lévő 70 forintot. A gyanúsított megszerezte áldozata pénztárcáját is, azonban abban pénzt nem talált. A bántalmazáshoz használt fadarabot a fiatal egy közelben égő tűzbe dobta, a földön fekvő sértett kerékpárját még magához vette és a helyszínről távozott. A biciklit a fiatal egy gyanútlan nőnek nem sokkal később eladta, az összegből pedig édességet és chipset vett magának, az eltulajdonított fülbevalót útközben elvesztette. A rendőrök a kapott személyleírás alapján azonosították és még aznap elfogták a gyanúsítottat, aki beismerő vallomást tett.

A sértettet a mentők kórházba vitték, a bántalmazás következtében súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Bár a rablással és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsított fiatal büntetlen előéletű, azonban a bíróság álláspontja szerint megalapozottan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén – a büntetés lehetséges nagyságára tekintettel – megszökne, elrejtőzne. A nyomozási bíró döntését azzal is indokolta, hogy kiemelt tárgyi súlyú bűncselekményről van szó, továbbá a gyanúsított munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, ezért tartani lehet attól, hogy megélhetését újabb vagyon elleni bűncselekmény elkövetéséből fedezné.

A bíróság végzése nem végleges, ellene a gyanúsított és védője fellebbezett.