Telefonos lelki egészség szolgálat indult Debrecenben

Helyi hírek

Városi és egyetemi összefogással „Együtt vagyunk” elnevezéssel telefonos lelki egészség szolgálat indult a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került debreceniek lelki támogatására. Nemcsak hétközben, de hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait – jelentette be Papp László polgármester április 9-én.
A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja az, ha csökken az emberek közötti találkozások száma. A legveszélyeztetettebb korosztály az időseké, akiknek – egészségük megőrzése érdekében – egyáltalán nem ajánlott otthonaikat elhagyni. Így csak telefonon és online csatornákon tudják a családok tartani egymással a kapcsolatot.

A csaknem egy hónapja tartó járványhelyzet nemcsak testi, de lelki értelemben is nagyon megterhelő.
A bezártság a közelgő húsvét idején jobban megviseli az embereket. A lelkileg is megterhelő időszakban városi és egyetemi összefogással telefonos lelki egészség szolgálat kezdi meg működését Debrecenben.

A telefonos lelki egészség szolgálatot két számon lehet a mai naptól elérni:

06-52-517-622 és 06-52-517-644

A szolgálat kétlépcsős rendszerben várja a debreceniek hívását:

1). A hívásokat napi 8 órában 8 és 16 óra között fogadják hétközben, hétvégeken és ünnepnapokon is a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársai az Új Városházán. Védőnők, mentálhigiénikusok, iskolaorvosok teljesítenek szolgálatot. Ha lelki problémáik, félemeik, aggodalmaik vannak, és úgy érzik, ezt meg szeretnék osztani, szakember segítségét szeretnék igényelni, ezeken a hívható számokon segítséget kaphatnak lakosaink.

2) Ha a telefonálóknak pszichológiai vagy pszichiátriai szakorvosi segítségére van szüksége, és ezt igénylik is, akkor második lépcsőben a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőtt Pszichiátria Osztályának megfelelő szakemberei hívják vissza. Hétközben a Varga utcai pszichiátriai szakrendelő egy munkatársa, hétvégén a pszichiátria osztály ügyeletesei állnak a lakosok rendelkezésére.

A szolgáltatás a hívók számára visszahívást ajánl fel, hogy a költségek ne a hívót terheljék. Az a célunk, hogy egyetlen debreceni se maradjon lelkileg egyedül a járvány időszakában, és ha csak telefonon is, de mindenki lelki támaszt kaphasson.

Fotó: Miskolczi János