Több mint 5000 abroncsot ellenőrzött a Téligumi Kommandó

Helyi hírek
A legtöbb téli gumit Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyei, a legkevesebbet Vas és Veszprém megyei autókon találták

A Használtautó.hu autós magazinja az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen idén már országos viszonylatban ellenőrizte a téli abroncsok helyzetét. A helyi rendőrkapitányságok bevonásával végzett demonstráció során a megfelelő abroncsokkal közlekedők – vagyis átlagosan az ellenőrzött autótulajdonosok 82%-a – ajándékkal, a közlekedésbiztonsági kockázatot vállalók pedig kis fejmosással, de fontos, akár életmentő jótanácsok birtokában távozhattak.

Az idén országos méretűvé nőtt figyelemfelkeltő akciót levezénylő Téligumi Kommandót a Használtautó.hu autós magazinja és a Nonstopgumi.hu csapata hívta életre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság bevonásával. A 2019 decemberi, illetve 2020 januári és februári szemlék során több mint 1250 autón ellenőrizték a téli abroncsok meglétét, a megfelelő, előírt profilmélységet és az abroncsok életkorát. Ugyanis, az enyhébb tél ellenére, már 7°C alatt komoly különbséget jelenthet a felhelyezett téli gumi és az abroncs állapota, különösen a hajnali fagyokra gondolva.

A Téligumi Kommandó megyei eredményeit nézve a legjobb téligumi-arányt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye mutatta, míg a legalacsonyabb, 44-44 százalékos adatot Vas és Veszprém megyében regisztráltuk. Csak bízni tudunk benne, hogy a nyári gumis autók télies körülmények között, vagyis már 7°C alatt sem indulnak útnak, mert már így is nagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek nemcsak magukra, hanem a közlekedés összes szereplőjére nézve” – mondta Katona Mátyás, a 20 éves Használtautó.hu szakértője.

A nem megfelelő abroncs ugyanis fagyott, jeges  úton akár háromszoros fékutat adhat, ahogy ez a Használtautó.hu-hoz és a Nonstopgumihoz köthető.Míg a jó téli gumikkal havas-jeges körülmények között 18-21 méter közötti fékút adódott 40 km/órás tempóról, addig egy használt téli gumival már 28 méter feletti, egyes négyévszakosokkal 30 métert meghaladó, míg egy nyári gumival 50 métert is meghaladó táv kellett az autónak, hogy megálljon. Ezek a méterek pedig sok esetben élet-halál között jelenthetnek különbséget.

TÉLI/NYÁRI GUMIK MEGOSZLÁSA MEGYÉNKÉNT
Bács-Kiskun megye 81% / 19%
Baranya megye 93% / 7%
Békés megye 86% / 14%
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 93% / 7%
Budapest 85% / 15%
Csongrád megye 72% / 28%
Fejér megye 80% / 20%
Győr-Moson-Sopron megye 72% / 28%
Hajdú-Bihar megye 89% / 11%
Heves megye 82% / 17%