Nagy elismerést kapott Debrecen – továbbra is vonzza a város a befektetőket

Helyi hírek

Ismét előkelő helyen végzett Debrecen Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó fDi magazinjának felmérésén. Debrecen kategóriájának második helyezettje lett. A közép európai városok közül Debrecen az első, aki a TOP 3-ban szerepel egymást követően két periódusban is.

2018-ban első helyezést ért el Debrecen a legjobb tőkevonzó befektetési stratégiával rendelkező európai kisvárosok kategóriában. Így megkapta a jövő európai városa díjat, amely címet két évig viselhetett. Idén ismét részt vett a versenyben Debrecen és az izlandi főváros, Reykjavik mögött második helyezést ért el. 

2012 óta választják meg a különböző lakosságszámú európai városok közül a legjobb tízet. 

– Debrecenen kívül nem volt még olyan közép európai település, amelyik két egymást követő megmérettetésen dobogós helyezést ért volna el, tehát elmondható, hogy Debrecen kategóriájában évek óta a legjobb befektetésösztönzési stratégiával rendelkezik – mondta Papp László polgármester.

A legutóbbi döntés óta – részben a fDi díjnak köszönhetően is – jelentősen erősödött Debrecen gazdasága. Talán a legfontosabb történés a BMW Group 2018 nyári döntése volt arról, hogy új debreceni gyárát Debrecenben építi meg. 2018-ban Európában ez volt az év legnagyobb befektetési döntése. 

A BMW AG beruházásának bejelentésével az autóipar szerepe tovább erősödött a városban. Az elmúlt 5 évben számos nagyobb beruházást sikerült Debrecenbe és a régióba hozni, valamint a már meglévők cégek közül is jónéhányan újra befektetettek vagy bővítettek. Öt év alatt több mint 6000 munkahely jött létre és közel 2 milliárd euró értékű külföldi befektetést érkezett a városba. Debrecen hosszú távú célja, hogy a régió egyre inkább erősödő gazdasági, oktatási és kulturális központja legyen, megerősítve közép-kelet európai vezető pozícióját. 

Debrecen abban is vonzó, hogy a cégek számára stratégiai együttműködés létesítésére van lehetőség a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal. Az oktatási intézmények nyitottak a személyre szabott kezdeményezésekre, valamint, hogy megfeleljenek az üzleti elvárásoknak és hogy változatos lehetőségeket kínáljanak a gyakornoki együttműködésekre és a duális képzésekre. 

A Debrecen 2030 oktatási programjának célja, hogy 2030-ra a diákok létszámát a jelenlegi 72.000-ről 100.000-re növelje. Ennek érdekében fejlesztik a debreceni szakképzést és az egyetemi műszaki képzést.

A fDi magazin díját 2020. március 10-én adják át Cannes-ban.