Kezdődik a Dósa nádor tér átépítése – rosszul jár, aki eddig itt parkolt

Helyi hírek

Az Új Főnix Terv Zöld város programjának részeként elkezdődik a Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése. Több mint 11 ezer négyzetméter újul meg és nyolcszorosára nő a zöldterület nagysága a város új sétaterén.

“A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítésének tervezésekor az volt a célunk, hogy olyan új közösségi teret hozzunk létre, amely szervesen csatlakozik a főtérhez és a jelenleginél sokkal nagyobb zöldfelület jöjjön létre” – írja közleményben az önkormányzat. Ennek eléréséhez nagy, összefüggő gyep- és növényfelületeket alakítanak ki. Több ezer cserjét telepítenek, és 360 négyzetméteren gyepszőnyegeznek. A növényzet vízutánpótlására automata öntözőhálózat épül.

A területen alapvetően az egészségi állapotuk miatt kell kivágni 11 fát, de helyükre 20 egyedet ültetnek. A gyepszőnyegezésnek köszönhetően is jelentősen, a nyolcszorosára nő a zöldterület nagysága (a jelenlegi 114 négyzetméterről 917 négyzetméterre).

A tér elemei egy központi sétánygerincre fűzhetők fel, amely a Városháza épülete előtt indul és a Csapó utca irányában egészen a Liszt Ferenc utca kereszteződéséig tart. 

A Dósa nádor téren különleges vízjáték épül, padokat, kerékpártámaszokat telepítenek. A Csapó utcán megújul a virágpiac 36 virágárusító pavilonnal (128 elárusítóhellyel). Az átépítés után sétálóövezetté válik a tér, a megszűnő 179 parkoló kiváltására pedig a Széchenyi utcán jött létre egy 300 férőhelyes parkoló. Később a Városháza Sas utcai épületszárnya alatt létesül többszintes mélygarázs. A közbiztonság fenntartása érdekében 3 oszlopon, összesen 9 db térfigyelő kamera kerül kihelyezésre.

A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése 2020. február 19-én, szerdán kezdődik. Ezen a napon a kivitelező lezárja a Dósa nádor teret és a Csapó utcát a Rózsa utcától a Vár utcáig. Gépjárművekkel nem lehet majd behajtani az építési területre.

Parkolni a környéken több helyen lehet: leginkább a Széchenyi utcán, az Ítélőtábla mellett egy éve kialakított 300 férőhelyes parkolót ajánlják, amit ugyanolyan feltételekkel használhatnak, mint a Dósa nádor teret. Könnyebbség a környéken lakóknak, hogy a térre kiadott bérletek a Széchenyi utcai parkolóban is érvényesek. Emellett az autósok használhatják az Igazságügyi tömb alatti, valamint a Halköz üzletház alatti parkolóházat, a Kálvin téri parkolókat, a Fórum Debrecen parkolóházát vagy a Jászai Mari téri parkolót. Gyalogosan az összes lakóház és üzlet megközelíthető marad.

Az érintett területen működő üzletek előre egyeztetett időpontban tölthetik fel árukészletüket. Az a cél, hogy a rakodás ne zavarja a sétálóövezeten közlekedőket.

Az építkezés ideje alatt a térre és a térről naponta több alkalommal közlekednek majd teherautók, ami közlekedési nehézségeket okozhat. Úgy szervezi a kivitelező a szállítást, hogy az a legkevésbé akadályozza a városi forgalmat.

A Dósa nádor tér és a Csapó utca a virágkarneváli időszakra újul meg, amelynek dísze lesz az augusztus 20-án felavatott Szent István szobor.

Az átépítés ideje alatt kérik a környéken élők és közlekedők türelmét.  

A fejlesztés a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Zöld város kialakítása tárgyú felhívásra benyújtott „Debrecen Belvárosának innovatív rekonstrukciója” című projekt részeként valósul meg. A TOP-6.3.2-15-DE1-2016-00002 azonosító számú projekt megvalósítására 1,77 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós forrás áll rendelkezésre. Ebből a Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése nettó 730 millió forint.