Egyre okosabb lesz Debrecen

Helyi hírek

Debrecen – Magyarországon elsőként – csatlakozott ahhoz az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezéshez, melyben a résztvevő települések a 21. század digitális, ún. okos város megoldásaival teremtenek élhető és gondoskodó városi környezetet. Az együttműködés többek között közös digitális platformok, oktatási programok megvalósítására, valamint financiális, technikai, jogi és oktatási területekre terjed ki. A megállapodást 50 európai város és két nemzeti kormány minisztere írta alá.

Olyan városok működnek együtt Debrecennel, mint a belga Antwerpen, a finn Helsinki, a francia Lille, a német Dortmund, a lengyel Lublin, a spanyol Madrid vagy a házigazda portugál Porto.

A megállapodás megerősítésére 2020. január 31-én került sor a portugál Porto városában, az Európai Bizottság által szervezett „Városok Fóruma 2020” elnevezésű rendezvényen. A konferencián a Bizottság képviselői elsősorban a következő európai uniós programozási időszak (2021-2027) várható fejlesztési irányairól tájékoztatták a városok képviselőit. A rendezvényen Debrecen városát Barcsa Lajos alpolgármester képviselte.