Új világítórendszert telepítettek a debreceni repülőtéren

Helyi hírek

Korszerű, LED fényforrású világítórendszert telepítettek a Debreceni Nemzetközi Repülőtér forgalmi előterére. Az új világítótestek nagyobb fényt biztosít és energiatakarékosabb az üzemeltetése.

A forgalmi előtér a repülőtérre érkező és onnan induló légijáratok utasainak be- és kiszállítását, a poggyászok kezelését és a repülőgépek üzemanyaggal való feltöltését teszi lehetővé. Ezek biztonságos végrehajtásához sötétedés után elengedhetetlen a repülőgépek által használt parkolóhelyek árnyékmentes megvilágítása.

A megvilágítandó terület mérete 23.500 m2, ahol egyszerre 13 légijármű állhat. Korábban az előteret egy 30 méter magas, rácsos, acél oszlopon elhelyezett fémhalogén fényvetővel, illetve mobil megoldásokkal világították meg, amely nem tette lehetővé, hogy egyszerre mind a 13 parkolóhelyen árnyékmentes legyen a világítás.

A 230 millió forint értékű beruházás keretében új, a nemzetközi követelményeket mindenben kielégítő, energiahatékony előtér világítási rendszer épült ki.

Az északnyugati oldalon 7 darab 20 méter magas, a délkeleti oldalon szintén 7 darab, 24 méteres, mászható acél oszlop épült. Ezekre kerültek az új, LED fényforrású fényvetők. A világítási berendezés részeként LED-es derítő alapvilágítás és az oszlopok tetején szintén LED-es légiforgalmi akadályjelző világítótestek kerültek elhelyezésre. A meglévő 30 m magas acél, rácsos oszlopot a munkálatok során elbontották.

A fejlesztésnek köszönhetően a korábbinál több parkolóhelyen tudja a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kiszolgálni a le- és felszálló járatokat, növelve a reptér kapacitását. A beruházás a Modern Városok Program része, amelynek következő eleme a védelmi kerítés megépítése lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.